Aandachtvestiging cybercrime

Bijna dagelijks krijgen onze collega's slachtoffers van internetfraude of internetoplichting over de vloer. Het is de moderne variant geworden van de klassieke oplichting: het ontfutselen van geld of goederen aan nietsvermoedende personen. Ook wanneer iemand daarvoor gebruikmaakt van het internet is er sprake van oplichting.

cyberfraude

Waar in 2021 en in het begin van 2022 veel phishingberichten op één of ander manier de pandemie misbruikten om de aandacht te trekken (mondmaskers bestellen, inschrijving voor covidvaccin, boostervaccinatie, enz…) is hét thema van 2022 de energiecrisis.

Maar ook (nep)berichten die van een gekende (overheids)organisatie komen blijven het uiteraard goed doen. Zo kregen wij onlangs enkele berichten binnen van mensen die door de 'Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders' werden aangemaand hun 'openstaande schulden' te betalen, zo niet zou een deurwaarder langskomen om de eigendommen te inventariseren...

 

Laat u dus niet misleiden en vergeet niet dat ook criminelen méér en méér telewerken !!!

TIP

De website Safeonweb van het Centrum voor Cybersecurity België verzamelt actuele dreigingen, alsook een reeks tips om veilig te surfen.

Slachtoffers kunnen terecht bij het meldpunt voor (internet)fraude !

Labels