Virtuele munten voor het personeel van politie CARMA

Politiezone CARMA zet een nieuwe stap in de richting van het welzijn van haar medewerkers met de lancering van het innovatieve 'FitCoins'-programma.

Stockfoto CARMA en fitcoins

Dit baanbrekende initiatief heeft als doel om de fysieke fitheid en het algemene welzijn van het personeel te bevorderen door beweging te belonen met virtuele valuta, bekend als 'FitCoins'. Het streven is om het bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl te vergroten en tegelijkertijd een positieve teamdynamiek te bevorderen.

In juni 2021 gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden de personeelsleden van politiediensten de mogelijkheid om bepaalde sportactiviteiten in hun vrije tijd als diensturen aan te geven, zoals vastgelegd in Omzendbrief 37ter. “Iedereen van het korps , wekelijks een dienstuur toekennen om te sporten staat voor politie CARMA gelijk aan een kost van 12 voltijdse operationele collega’s en zou dus een aanzienlijke financiële en planmatige uitdaging vormen voor het korps. Omdat we desondanks het stimuleren van een actieve levensstijl onder onze medewerkers cruciaal vinden, zijn we op zoek gegaan naar een waardevol alternatief", aldus korpschef HCP Verheyen.

Het 'FitCoins'-concept haalt inspiratie uit digitale valuta en fitness-trackers. Fysieke activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en meer worden geregistreerd via gekoppelde apparaten in  fitnesstrackers of smartphone-apps. Voor elke duizend stappen of elk kwartier fietsen verdient een medewerker een FitCoin. Het aantal verdiende FitCoins wordt automatisch bijgehouden in een app, waar medewerkers hun coins kunnen gebruiken om onder andere deel te nemen aan bepaalde activiteiten en workshops.

Korpschef HCP Geert Verheyen, een enthousiaste voorstander van het initiatief, verklaart: "Onze collega's werken dag in dag uit hard in het korps. We geloven echter ook dat de fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers prioriteit verdienen. We zijn de eerste politiezone die met het fitcoins programma het welzijn op deze manier wil stimuleren.

Het 'FitCoins'-programma wordt met enthousiasme ontvangen door de medewerkers van Politiezone CARMA. Medewerkers zijn gemotiveerd om hun dagelijkse activiteiten bij te houden en hun FitCoin-saldo op te bouwen. Zo zijn er ook ‘challenges’ waar het hele korps iets gezamenlijks kan winnen zodra een vooropgesteld doel behaald wordt. Download 70% van korps de app in de maand oktober ? dan biedt het korps gratis warme dranken aan vanaf 2024! Zulke uitdagingen leiden tot een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid.

Hanne Kerkhofs, diensthoofd HRM, benadrukt: "Binnen ons politiekorps zijn er zeer sportieve collega's maar ook collega's die minder sportief zijn. Het doel is om zowel de reeds sportieve collega's te belonen voor hun inzet als andere collega's bewust te maken van de voordelen van lichaamsbeweging. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een mentaliteit die wij hoog in het vaandel dragen."

Dit innovatieve gebruik van technologie om de gezondheid te bevorderen is een inspirerend voorbeeld van hoe Politiezone CARMA naar de toekomst kijkt en het welzijn van haar medewerkers voorop stelt.

Labels