De politie Voer en Dijle brengt meer blauw op straat met het fenomeenteam en het fietsteam

Waarom een fenomeenteam?

De Vlaams-Brabantse regio waar de politiezone Voer en Dijle deel van uitmaakt wordt sinds jaar en dag geconfronteerd met woninginbraak, autodiefstal en diefstal uit voertuigen. Dieven kunnen hier gemakkelijk wegkomen langs goede vluchtwegen, grote verbindingsassen, autosnelwegen en de Brusselse ring. Ook de nabijheid van de hoofdstad maakt dat onze streek soms doelwit wordt van criminaliteit die je eerder in grote steden verwacht. Om deze criminaliteit succesvol te bestrijden, kiest de politie voor een doordachte aanpak met een tijdige evaluatie en bijsturing. Sinds januari 2018 houdt het fenomeenteam van de politie Voer en Dijle de vinger aan de pols.

Wat doet het fenomeenteam?

Het fenomeenteam bestaat uit tien inspecteurs en één hoofdinspecteur van het politiekorps. Zij werden intern uit de eigen manschappen gerekruteerd. Zij doen in de eerste plaats nog steeds hun normale patrouilles en taken binnen de interventiedienst. Maar zij doen ook extra patrouilles als lid van het fenomeenteam. Elk van hen heeft dan een specifiek taakaccent (dat kan zijn: fenomeen drugs, diefstal, verkeer of project - bij een specifiek overlastprobleem).

Met het fenomeenteam brengt de politie meer patrouilles op pad. Zij richten zich vooral op diefstalgevoelige wijken en op plaatsen waar er overlast is (bv: drugsfeiten, hangjongeren,…) en zullen een maximaal aantal verdachte personen en voertuigen intercepteren en controleren.

Waarom een fietsteam?

Politiemensen op de fiets zijn goed zichtbaar in het straatbeeld door hun lagere snelheid in vergelijking met politievoertuigen. Ze zijn gemakkelijk aanspreekbaar, er is immers geen 'stalen barrière'. Zij hebben een ontradend effect en kunnen met hun wendbare fiets heel efficiënt en doeltreffend optreden. Sinds 1 april 2018 zorgt het fietsteam van de politie Voer en Dijle voor extra patrouilles. Zeven inspecteurs en één hoofdinspecteur werden uit de eigen manschappen gerekruteerd. Ook zij doen in de eerste plaats nog steeds hun normale patrouilles en taken binnen de interventiedienst, maar gaan ook geregeld de fiets op.

Wat doet het fietsteam?

Het fietsteam patrouilleert daar waar een politievoertuig moeilijk of niet kan komen. Het park van Tervuren, Zoete Waters, Zoniënwoud, Meerdaalbos zijn de plaatsen bij uitstek waar het fietsteam zal zijn.

De politiemensen op de fiets kijken toe op verkeersonveilig gedrag en treden zowel preventief als verbaliserend op. Ze zien toe op vlot verkeer tijdens spitsmomenten. Ook zullen zij situaties die gevaarlijk zijn voor fietsers signaleren: schade aan het wegdek, ontbrekende verkeersborden,….

Tot slot worden ze ingezet bij evenementen zoals carnavalstoeten, wielerwedstrijden of cultuurevenementen.

Labels