Zwem alleen in erkende zwemzones

Een verfrissende duik in een kanaal, rivier, meer of ander open water is verleidelijk maar houdt ook risico’s in en mag in Vlaanderen alleen in erkende zwemzones of bij een evenement. Waarom is dat zo en wat zijn erkende zwemzones?

water
Risico’s

Voor dit zwemverbod zijn verschillende redenen:

  • Je kan gewond raken of meegezogen worden door een voorbijvarend schip.
  • Je kan in de moeilijkheden komen door de stroming in de buurt van sluizen en stuwen.
  • Je kan meegesleurd worden een gevaarlijke onderstroom.
  • Je kan een schok van de kou en verkrampte spieren krijgen en verdrinken.
  • Je kan je verwonden in ondiep of troebel water.
  • Je kan ziek worden, want de waterkwaliteit is niet altijd geschikt om te zwemmen.

Mogelijke gevolgen

Het verbod geldt niet alleen voor zwemmen. Ook duiken, van een brug springen, dobberen op een luchtmatras of opblaasbaar waterspeelgoed mag niet. Elk jaar krijgen we bij warm weer hiervan meldingen. De politie kent de geliefde, maar verboden, zwemplaatsen en controleert hier in de zomermaanden extra op. Wie het zwemverbod overtreedt, riskeert een GAS-boete.

Erkende zwemzones

Erkende bewaakte zwemzones zijn zwemzones aan de kust en in het binnenland waar redders toezicht houden. Zij moeten een vergunning hebben en voldoen aan sectorale voorwaarden. En de waterkwaliteit wordt om de twee weken gemeten door de Vlaamse Milieumaatschappij. Vanaf 2024 is het in theorie ook mogelijk om in vrije zwemzones te zwemmen, maar in de praktijk zijn deze er nog niet. Ook deze vrije zwemzones moeten trouwens voldoen aan een aantal voorwaarden: alleen in door de gemeente aangewezen zones, toestemming van de waterloopbeheerder, risicobeoordeling, waterkwaliteit, … De zwemmers zijn hier bovendien zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid en redders zijn hier niet verplicht. Maar zoals gezegd, in de praktijk is er in Vlaanderen nog geen enkele vrije zwemzone. Waar er erkende zwemzones, zwemvijvers en recreatiedomeinen zijn vind je hier terug.

Evenementen

Voor evenementen zoals een zwem- of triatlonwedstrijd met een vergunning geldt er onder strikte voorwaarden een uitzondering.

Bronnen

Labels