Internationale dag tegen lawaai

Op woensdag 26 april is het 'Internationale Dag tegen Lawaai'. Op deze dag staan we even stil bij de impact van geluid op onze gezondheid en ons welzijn. We worden immers voortdurend omringd door (ongewenste) geluiden die variëren van relatief rustig tot onaangenaam hard. Op 26 april vragen we dan ook om hinderlijke geluiden vanuit je eigen leefomgeving te verminderen. Ongewenste geluidsoverlast ligt namelijk vaak aan de basis van burenruzies.

Vertoeven je buren in je nabije omgeving? Onze burenbemiddelaars geven je graag enkele tips mee om je eigen geluidsoverlast te beperken en het gesprek met hen aan te gaan: 

  • Stootdopjes aan de binnenzijde van je kastdeuren zorgen ervoor dat je kastdeuren zachtjes sluiten.
  • Voorzie je stoelpoten van viltjes of plaats een plastic mat onder rollende (bureau)stoelen.
  • Een geluidsmat onder je was- en/of droogmachine zorgt ervoor dat je buren niet weten wanneer jij jouw was doet.
  • Wissel je schoenen om voor pantoffels of sneakers wanneer je thuiskomt.
  • Plan je werken in of rond je woonst of organiseer je een feestje? Informeer je buren hierover zodat zij weten dat er geluidshinder kan zijn.
  • Ervaar je geluidsoverlast veroorzaakt door je buren? Spreek hen op een beleefde manier aan over jouw ervaringen. Vaak zijn zij zich er niet van bewust dat jij kan ‘meegenieten’.
  • Respecteer de per gemeente vastgelegde uren rust. Het gebruik van grasmaaiers en andere werktuigen met elektrische– of ontploffingsmotoren is toegelaten op werkdagen en zaterdagen tussen 09.00 uur en 22.00 uur. Het gebruik van dergelijke toestellen op zondagen en wettelijke feestdagen is enkel toegestaan tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

Kleine aanpassingen kunnen een groot (geluids)verschil maken!

 

Internationale dag tegen lawaai

Labels