Eerste Battenburg combi's

De politie Limburg Regio Hoofdstad neemt deze week vier nieuwe combi’s in gebruik. De voertuigen zijn voorzien van het Battenburgpatroon. Daarnaast zijn het de eerste voertuigen van de politiezone die uitgerust zijn met een dashcam, een signalisatiebord én met de app ‘Focus’ geïntegreerd in het infotainmentsysteem.

voertuigen

De politiezone investeerde in vier nieuwe Volkswagens T7 Multivan. De voertuigen zijn extra zichtbaar gemaakt met de bestickering volgens het Battenburgpatroon. “Binnen Limburg hebben we afgesproken dat alle nieuwe politievoertuigen die we aankopen het Battenburgpatroon krijgen,” zegt korpschef Philip Pirard. “Sinds vorig jaar zijn al enkele personenwagens van onze politiezone uitgerust met het gele patroon, nu werden ook de eerste echte combi’s geleverd. Vanaf januari 2025 krijgen trouwens ook de politie-uniformen een gele kleur.”

Dashcams

Naast het kleurenpatroon beschikken de voertuigen nog over een aantal nieuwigheden. Zo zijn het bijvoorbeeld de eerste wagens van de politie LRH die uitgerust zijn met een dashcam. “De camera’s worden geïnstalleerd voor de (verkeers)veiligheid van onze eigen mensen,” klinkt het. “Ze kunnen bijvoorbeeld erg nuttig zijn wanneer er zich een incident voordoet tijdens het prioritair rijden of bij een achtervolging. De beelden kunnen dan gebruikt worden in het onderzoek naar de feiten. Maar het is zeker niet de bedoeling dat we bewust mensen gaan filmen in hun dagelijkse bezigheden met de dashcams.”

Eerste politiezone in België

Daarnaast beschikt de politie LRH nu over het eerste voertuig in België waarin de app Focus geïntegreerd werd in het infotainmentsysteem van de wagen. Een groot aantal politiezones in ons land maakt reeds gebruik van de app Focus om databases te raadplegen en incidenten op te volgen op het terrein. In het voertuig wordt de app meestal geïnstalleerd op een externe tablet. “Door de koppeling met het infotainmentsysteem van de wagen komen de opdrachten voor de politieploegen voortaan binnen via het ingebouwde scherm,” klinkt het. “Er wordt zelfs automatisch een routegeleiding naar het incident opgestart. Ook opzoekingen doen in databanken of de briefing raadplegen kan nu via het scherm.”

Voorlopig werd er in één voertuig de koppeling met Focus voorzien. “Wanneer we na een testfase vaststellen dat het systeem goed werkt, gaan we dit in de toekomst zeker in al onze politievoertuigen voorzien.”

Signalisatiebord

Eén van de vier nieuwe voertuigen, dat vooral gebruikt zal worden door de verkeersdienst van de politiezone, werd uitgerust met een digitaal signalisatiebord. “Ook dat is voor het eerst,” zegt burgemeester en voorzitter van het politiecollege Steven Vandeput. “De politie is vaak als eerste ter plaatse bij een incident, het betekent een enorme tijdswinst wanneer zij zelf onmiddellijk duidelijke signalisatie kunnen plaatsen om de verkeersveiligheid te garanderen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij zware verkeersongevallen of andere wegversperringen.”

Nieuwe mountainbikes

Politie Limburg Regio Hoofdstad heeft daarnaast vier nieuwe mountainbikes aangekocht. De fietsen beschikken over een riemoverbrenging en daarin verschillen ze met een gewone fiets met klassieke ketting en versnellingen. Bij dit type fiets, dat ook wereldwijd gebruikt wordt door hulpdiensten, zijn er geen mechanische onderdelen meer aanwezig en is alles inwendig gemonteerd. De mountainbikes zijn daarenboven gebruiksvriendelijk, gemakkelijk in onderhoud en persoonlijk op maat van onze politiemensen gemaakt. “We kiezen er bewust voor om geen elektrische fietsen aan te kopen, maar wel degelijke mountainbikes. We dragen de leuze ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ immers hoog in het vaandel.” klinkt het bij het mountainbiketeam.

 

Labels