1.143 leerlingen nemen deel aan Het Grote Fietsexamen

Vanaf maandag 24 april tot en met woensdag 24 mei nemen de leerlingen van het 6de leerjaar deel aan Het Grote Fietsexamen. 1.143 leerlingen uit 37 lagere scholen in onze politiezone leggen tijdens deze periode het examen af. Het is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Fietsexamen 1

Het Grote Fietsexamen is een praktijktest waarin de politie Limburg Regio Hoofdstad test of de kinderen uit het zesde leerjaar klaar zijn om alleen in het verkeer te fietsen. "Veel van de leerlingen trekken binnenkort alleen met de fiets naar het middelbaar onderwijs," vertelt korpschef Philip Pirard. "Aangezien jonge fietsers een risicogroep in het verkeer zijn, willen we door middel van dit praktijkexamen controleren of de kinderen klaar zijn om zich zelfstandig en op een veilige manier in het verkeer te begeven.”

Ter voorbereiding oefenen de leerlingen samen met hun leerkracht het examen al eens op voorhand op de speelplaats en op de openbare weg. Zo zijn ze perfect voorbereid. Politiemensen controleren tijdens Het Grote Fietsexamen dan of de leerlingen de basisvaardigheden correct kunnen uitvoeren en noteren dit op de beoordelingsfiche. De leerlingen worden getest op vijf minimale fietsbasisvaardigheden, namelijk rechts afslaan, links afslaan (zonder voorsorteren), rechts op de rijbaan fietsen, langs een hindernis fietsen en voorrang verlenen op een kruispunt. De leerlingen krijgen, na een geslaagde test, een fietsbrevet en een leuke gadget.

“Voor ons stadsbestuur is de veiligheid van de jeugd een topprioriteit. Daarom vinden we het zeer belangrijk om jonge fietsers voldoende fietstips mee te geven en hen bewust te maken van hun rol als fietser in het verkeer. Ons politiekorps wil hier graag haar steentje aan bijdragen door Het Grote Fietsexamen aan alle lagere scholen in de politiezone aan te bieden.” zegt burgemeester Steven Vandeput, voorzitter van het politiecollege.

Labels