Verdachte telefoonoproepen die van de politie, je bank of een andere instantie lijken te komen

Word je opgebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van de politie, je bank of andere instanties? Wees dan extra waakzaam. Het kan om oplichters gaan.

Telefoonoproep lijkt van de politie te komen

Krijg je een telefoonoproep waarbij een computerstem dreigt met een arrestatiebevel omwille van frauduleuze transacties op je bankrekening? Let dan op, want de oproepen komen van oplichters! In een vooraf opgenomen bericht wordt jou gevraagd om een toets in te drukken om je zogezegd door te verbinden met de Federale Politie. Doe dit niet! Haak gewoon in. 

Telefoonoproep lijkt van je bank te komen

Oplichters doen zich voor als een medewerker van je bank en bellen je op om je bijvoorbeeld te waarschuwen voor verdachte transacties die zouden uitgevoerd zijn met jouw bankkaart. De valse bankmedewerker wil jou helpen om dit geld te recuperen. Om dit te doen, vraagt hij jouw pincode of responsecode. Geeft deze nooit door, ook niet aan je bank!

Microsoft of tech scam

Bij de Microsoft- of tech scam word je telefonisch gecontacteerd door iemand die zich voordoet als medewerker van de helpdesk van Microsoft, Apple of een andere computerfirma. De oplichter wil jou laten geloven dat er een veiligheidsprobleem is met je computer en stelt voor om je computer te beveiligen. Ga hier niet op in, want je hebt een oplichter aan de lijn. Microsoft, Apple of een ander computerbedrijf zullen je nooit ongevraagd contacteren om een probleem te melden.

Trap niet in de val!

  • Krijg je oproepen of berichten van een onbekend nummer en hoor je een computerstem? Haak gewoon in.
  • Laat je computer niet overnemen door iemand die je niet kent.
  • Geef nooit informatie over je bankgegevens, rekeningnummer, identiteitskaart, rijksregisternummer, enz. door via de telefoon of via mail.

Toch slachtoffer?

  • Kreeg je een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be.
  • Heb je jouw bankgegevens doorgegeven? Neem dan onmiddellijk contact op met je bank en contacteer Card Stop op 078 170 170. Zo kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
  • Doe aangifte bij de politie.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.