Veilig fietsen in groep: hoe doe je dat?

Misschien plan je deze zomer wel eens een fietstocht met je familie, je vrienden of je (wieler)vereniging. Of ga je in groep meedoen aan een fietsfotozoektocht. Fietsen in groep is leuk, maar hoe doe je dat veilig? Wat zegt de wegcode over fietsen in groep? We spraken met Omer Vandervreken, gewezen politiecommissaris en één van de wegkapiteins bij OKRA De Klinge.

Dag Omer, jij geeft bij OKRA Waas en Dender momenteel les over Veilig fietsen in groep en af en toe begeleid je als wegkapitein fietsgroepen. Jij bent dus de uitgelezen persoon om ons hierover iets te vertellen.Wat zegt de wegcode?

Omer: "In de wegcode worden enkel groepen van meer dan 15 fietsers als groep beschouwd. Bestaat deze uit minder dan 15 fietsers, dan moeten de fietsers zich als individuele fietsers gedragen.

Is je groep groter dan 15 fietsers, dan kan je ook de regels volgen voor 'fietsers in groep'. Je bent dan niet verplicht de fietspaden te gebruiken. Je mag dan rechts op de rijbaan fietsen met maximaal twee naast elkaar, zonder hierbij meer dan de helft van de rijbaan in te nemen. De voorwaarde is wel dat je een aaneengesloten groep blijft. Let op: met de groep deels op de rijbaan en deels op het fietspad rijden is niet toegelaten."

Af en toe begeleid je ook fietsgroepen. Wat houdt dit juist in?

Omer: "Wanneer een fietsgroep bestaat uit 15 tot 50 fietsers raadt de wegcode aan om de groep te laten begeleiden door minstens twee wegkapiteins en één of twee begeleidende wagens. Dit is echter niet verplicht, maar voor de veiligheid is dit wel aan te bevelen. Een wegkapitein zorgt er immers voor dat hij het overzicht bewaart en op elk moment goed kan inschatten wat er in het verkeer gebeurt. Ook de keuze om al dan niet op de rijbaan te fietsen ligt bij hem. Hij zal altijd kiezen voor de meest veilige weg. Is de groep groter dan 50 fietsers dan is de begeleiding van 2 wegkapiteins en 2 begeleidende wagens zelfs verplicht."

Moet je een opleiding volgen om wegkapitein te kunnen zijn?

Omer: "Je moet hiervoor geen opleiding volgen. Je moet wel minstens 21 jaar oud zijn en je moet uiteraard de wegcode heel goed kennen."

Wat mag een wegkapitein doen?

Omer: "Een wegkapitein mag op een kruispunt zonder verkeerslichten het verkeer met een C3-bord stilleggen om de groep fietsers te laten oversteken. Hij zal er steeds voor kiezen om het verkeer op een veilige manier te doen stoppen. Lukt dit niet dan zal hij ervoor kiezen om de groep te laten stoppen. Veiligheid primeert."

Heeft een wegkapitein bepaalde uitrusting nodig?

Omer: "Om het verkeer stil te leggen moet hij beschikken over een verkeersbordje C3. Daarnaast moet hij een band met de nationale driekleur en het woord 'wegkapitein' rond de linker bovenarm dragen.

Naast deze verplichte uitrusting is een fluohesje aan te raden. Een fluitje is dan weer handig om het communiceren met de groep fietsers eenvoudiger te maken."

Zijn er dingen die een wegkapitein niet mag doen?

Omer: "Ja, een wegkapitein is niet gemachtigd om het verkeer te regelen. Hij mag het enkel stilleggen en aanwijzingen geven."

Waarom wou je eigenlijk wegkapitein worden?

Omer: "Het ligt in de lijn van mijn vroeger beroep. Ik vind verkeersveiligheid nog altijd belangrijk en daar wil ik mij voor blijven inzetten.

Meer informatie over fietsen in groep vind je in de brochure 'Veilig op stap' van het BIVV via www.bivv.be.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.