Achtervolging mensensmokkelaars

Deze morgen omstreeks 6 uur gebeurde door de wegpolitie op de autosnelweg een achtervolging op een Audi A4 met Britse nummerplaat met vermoedelijk mensensmokkelaars aan boord. De wagen werd opgemerkt in Jabbeke en haalde tijdens de achtervolging snelheden tot 200 km per uur.

2 van onze ploegen leverden bijstand tijdens de achtervolging. Op de snelweg ter hoogte van Duinkerke reed de wagen met de vermoedelijke mensensmokkelaars in op een eerder ongeval met enkel blikschade. De vermoedelijke mensensmokkelaars zijn gewond en werden per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Rijsel.

Niemand van onze mensen raakte gewond.

Update 14.15 uur: Ondertussen volgde het officieel bericht van Frank Demeester, referentiemagistraat mensenhandel - mensensmokkel:

Deze morgen waren een aantal personen met een Brits voertuig aanwezig op de parking van Jabbeke waarvan op basis van een aantal zeer concrete gegevens wordt vermoed dat zij feiten van mensensmokkel aan het plegen waren. De Wegpolitie van West-Vlaanderen werd hiervan verwittigd, en de politiemensen gingen ter plaatse. Toen het voertuig de vlucht nam, werd de achtervolging ingezet. De bestuurder van het voertuig met Britse nummerplaat reed het politievoertuig van de wegpolitie meermaals aan, hetgeen in het verleden ook al herhaaldelijk is gebeurd. Navolgend werd op het voertuig van de vermeende smokkelaars gevuurd, doch desondanks bleven de verdachten hun vlucht richting de Franse grens aanhouden en bleven zij levensgevaarlijke situaties creëren voor alle weggebruikers op de E40. Voorbij de Frans-Belgische grens was kennelijk een ongeval gebeurd: de politiemensen zagen op ruime afstand het ongeval en minderden onmiddellijk vaart. De vermeende mensenmokkelaars minderden echter geen snelheid en reden in op de voertuigen die betrokken waren in het ongeval. Zij zijn luidens de eerste berichten zwaar gewond ten gevolge van het ongeval. Twee onder hen zouden volgens berichtgeving verwondingen hebben opgelopen ingevolge de schoten die werden afgevuurd.

Omtrent het ganse traject van de vermeende smokkelaars en de incidenten die zich hebben voorgedaan vanop de parking van Jabbeke tot en met het ongeval op Frans grondgebied, zal onderzoek worden verricht. Dit onderzoek zal gebeuren aan de beide zijden van de landsgrens en de contacten en eerste afspraken tussen de parketten van West-Vlaanderen en Duinkerke zijn reeds gemaakt.

Op de parking van Jabbeke werden nadien tientallen vluchtelingen aangetroffen, die door de smokkelaars op vrachtwagens waren gestopt met de bedoeling via de Franse zeehavens de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

In het belang van het onderzoek worden op dit ogenblik geen bijkomende gegevens omtrent het dossier gecommuniceerd, doch hetgeen zich deze morgen heeft voorgedaan is een uiting van de drieste wijze waarop mensensmokkelaars reeds verscheidene jaren tewerk gaan. Zij schuwen geen enkel geweld ten aanzien van vluchtelingen, vrachtwagenchauffeurs en zeker niet ten aanzien van politie. Aan hoge snelheden proberen zij achtervolgende politievoertuigen van de baan te rijden, hetgeen levensgevaarlijke situaties uitmaken. Zij stoppen onder geen enkel beding wanneer zij daartoe worden aangemaand, en zijn helemaal niet gehinderd door de gevaarlijke situatie die zij op de autosnelweg creëren voor de andere niets-vermoedende weggebruikers. Uit onderzoek blijkt dat zij vaak gewapend zijn, en daarbij in het bezit zijn van vuurwapens. Er werd reeds vastgesteld dat zij zich onder invloed van verdovende middelen naar de parkings begeven, of dat zij ter plaatse verdovende middelen gebruiken vooraleer zij hun smokkelactiviteiten aanvatten.

Labels