97 % van alle gecontroleerde fietsen is veilig verlicht tijdens repressieve campagne “Verplicht Verlicht”

Ons volledig politieteam werkt jaarlijks intensief mee aan de provinciale campagne “Verplicht Verlicht”. Deze campagne zet het belang van een op orde gestelde fiets in de kijker en legt extra nadruk op correct werkende fietsverlichting. De campagne liep tot 28 februari 2023.

fietscontroles

Het preventieve luik van de campagne liep van 1 september tot en met 14 oktober 2022. In de scholen op het grondgebied van onze politiezone werden 380 fietsen gecontroleerd. Bij 86 van de gecontroleerde fietsen was de fietsverlichting niet in orde.

Het repressieve luik liep van 15 oktober 2022 tot 28 februari 2023. In deze periode controleerde PZ Westkust 2.829 fietsen. Bij 85 fietsen – 2, 91 % - was de fietsverlichting niet in orde. In 2021-2022 werden er 1.639 fietsen gecontroleerd. Toen waren 55 fietsers – 3,36 % - niet in orde. Fietsers van wie de fiets niet op orde gesteld was, werden beboet:

  • 37 onmiddellijke inningen (volwassen fietsers);
  • 11 processen-verbaal (fietsers tussen de 16 en 18 jaar);
  • 5 processen-verbaal voor jongeren met de verplichting tot het volgen van een verkeersvormingsklas (fietsers tussen de 12 en 16 jaar);
  • 32 mondelinge waarschuwingen (fietsers jonger dan 12 jaar).

Met het proces-verbaal voor jongeren willen we de jongeren verantwoordelijkheid laten opnemen voor hun eigen overtreding. Jonge verkeersovertreders tussen 12 en 16 jaar die betrapt worden op een verkeersovertreding krijgen een jongeren proces-verbaal en worden uitgenodigd om deel te nemen aan een verkeersvormingsklas. De jonge overtreders moeten zelf een prestatie leveren én aantonen dat zij hun lesje geleerd hebben. Voor wie de les aandachtig bijwoont en slaagt voor de eindtest vervalt de geldboete.

Wie echter de verkeersvormingsklas niet bijwoont, wie de les ernstig verstoort of wie niet slaagt voor de eindtest zal alsnog de geldboete dienen te betalen. Bovendien wordt de identiteit samen met het proces-verbaal van overtreding overgemaakt aan het parket dat het pv kan overmaken aan de jeugdrechtbank. Ouders zien er dus best strikt op toe dat hun zoon of dochter die werd uitgenodigd voor een verkeersklas ook effectief en aandachtig de les bijwoont.

In 2022 vonden 184 verkeersongevallen op het grondgebied van onze politiezone plaats. Maar liefst 79 keer was er een fietser bij betrokken. Dat is bijna 43 %! 7 fietsers liepen hierbij ernstige verwondingen op. Als fietser blijf je een kwetsbare weggebruiker. Het is heel belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor de andere weggebruikers. Naast fietsverlichting dragen ook een helm en een fluorescerend hesje aan je veiligheid bij.

Labels