Meer ongevallen in eerste 6 maanden 2014!

Volgens de cijfers van de laatste verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV was er tijdens de eerste 6 maanden van 2014 een stijging van het aantal letselongevallen en gewonden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De stijging is het grootst bij de meest kwetsbare weggebruikers: fietsers, motorfietsers, bromfietsers en voetgangers. Opmerkelijk: enkel in Vlaanderen stijgt het aantal verkeersdoden.

Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar waren er 21 213 letselongevallen. Daarbij vielen 303 doden ter plaatse en 27 180 gewonden. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nam het aantal letselongevallen met 8,4% toe en het aantal gewonden met 7,9%. Het aantal verkeersdoden stagneerde (-0,7%), enkel in Vlaanderen was er een opvallende stijging met 8,1% (+13 doden ter plaatse).

De grootste stijgingen van het aantal letselongevallen zijn er bij de zwakke weggebruikers: fietsers (+24%), motorfietsers (+22,1%), bromfietsers (+8,7%) en voetgangers (+7,8%). Bij personenwagens en vrachtwagens zijn er kleinere toenames van het aantal letselongevallen met respectievelijk 4,9 en 2,8%.



In tegenstelling tot het aantal letselongevallen dat tijdens de weekendnachten daalde (-6,5%) , kende het aantal dodelijke verkeersongevallen een grote toename met 14 doden ter plaatse meer in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2013. Het ziet er dus naar uit dat het aantal (letsel)ongevallen tijdens weekendnachten afneemt, maar de ernst ervan toeneemt.



Hetzelfde geldt voor ongevallen op autosnelwegen: ook daar daalde het aantal letselongevallen (-2,3%), maar steeg het aantal doden ter plaatse (+10 in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2013).

De volledige resultaten van de verkeersveiligheidsbarometer kunt u raadplegen op de website van het BIVV (www.bivv.be/nl/pers/verkeersveiligheids-barometer).

Labels