Langere wachttijden voor meer veiligheid
Vanaf 7 april 2017 gelden voor Belgen, EU-onderdanen en familieleden die de Schengenzone verlaten of wensen te betreden strengere grenscontroles op de luchthavens, in de zeehavens en aan de Eurostar. Daardoor dreigen langere wachttijden.
Tot voor kort konden deze personen vrij vlot voorbij de box-met-de-politieman aan de grenscontrole stappen. Over het algemeen deed de grenscontroleur het volgende: hij controleerde de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en hij keek of de foto overeenstemde met de persoon die voor hem stond. Voor het reizen binnen de Schengenzone[1], verandert er niets. Het nieuwe Artikel 8.2 in de Schengengrenscodereglementering verscherpt de veiligheidsmaatregelen en bepaalt dat de grenspolitie voortaan elke reiziger die de Schengenzone verlaat of binnentreedt in de politionele databanken moet checken. Dit is onder meer het geval voor wie reist naar naar de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Afrika en Azië, maar eveneens naar vakantiebestemmingen buiten de Schengenzone. Bij een hit volgt een doorgedreven controle. En zoiets neemt tijd in beslag.
De strengere grenscontroles zijn van toepassing aan alle Schengen grensdoorlaatposten, meer bepaald de luchthavens Brussel Nationaal (Zaventem), Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem. Die grondigere controles gelden ook voor wie de Eurostar naar Londen neemt en voor wie via de haven van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort de Schengenzone wil verlaten of binnenkomen. Ook daar mag je je dus aan langere wachttijden verwachten.
De politie vraagt dan ook aan alle reizigers om zich hierop voor te bereiden en de nodige schikkingen te treffen om ruimschoots op tijd te zijn en zo hun geplande reis niet in het gedrang te brengen.
[1] De 26 Schengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Ijsland, Noorwegen, Zweden, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland en Liechtenstein.