Verslag vergadering Fedasil Nieuwpoort

Gisterennamiddag omstreeks 16 uur vond een overleg plaats tussen Fedasil en het stadsbestuur van Nieuwpoort in aanwezigheid van korpschef N. Paelinck van PZ Westkust.

Na de plotselinge aankomst van 40 vluchtelingen in het vrijetijds- en ontspanningscentrum CDSCA (militaire camping gelegen net naast de basis) hadden zowel de stad Nieuwpoort als de PZ Westkust heel wat vragen.

40 vluchtelingen

Vorige week vrijdag werd het stadsbestuur telefonisch ingelicht dat een bus van Fedasil met 40 vluchtelingen op weg was naar Nieuwpoort. Het gaat om gezinnen met kinderen. Ze verblijven in het vakantiecentrum en beschikken over de basisvoorzieningen bed, bad en brood. In de vergadering van deze namiddag werd door Fedasil ook aangekondigd dat er nogmaals 40 à 50 vluchtelingen onderweg zijn naar het vakantiecentrum. Dat brengt het totaal op zo'n 90 vluchtelingen. Fedasil deelde mee dat het om een tijdelijke oplossing zou gaan tot half november.

Veiligheid en gezondheid

De veiligheid en gezondheid van de eigen bevolking primeert voor het bestuur. Daarom werd door Korpschef Nicholas Paelinck en wd. Burgemeester Geert Vanden Broucke geëist dat de vluchtelingen over een badge zouden beschikken die ze ter controle aan de in- en uitgang van het vakantiecentrum dienen voor te leggen zoals eerder al werd overeengekomen met Minister Jambon en Staatssecretaris Francken. Er is ook permanent personeel aanwezig van Fedasil in het vakantiecentrum alsook security van een extern beveiligingsbedrijf.

De screening op het vlak van gezondheid met name op TBC vond reeds plaats. De verdere opvolging gebeurt door een medisch team. De kinderen tot 6 jaar worden extra opgevolgd door Kind & Gezin. Fedasil staat ook in om de nodige inentingen voor deze mensen te voorzien.

Militair Kwartier Lombardsijde

De eerste piste om, eerst 300 nadien 200, vluchtelingen onder te brengen in het Militair Kwartier Lombardsijde loopt nog steeds. Omwille van verhoogde veiligheidsredenen moet dit dossier verder uitgewerkt worden en kan het kamp nog niet meteen ingezet worden als noodopvang voor de oorlogsvluchtelingen.

Afspraken

Politie Westkust krijgt na aankomst een namenlijst van de aanwezige vluchtelingen . Er wordt goed ingezet op screening om vermenging met andere vluchtelingengroepen te vermijden. We willen niets aan het toeval overlaten en willen in de mate van het mogelijke goed voorbereid zijn. Tenminste als we zelf op tijd ingelicht worden!

Labels