Uw huis met domotica beveiligen tegen diefstal

De nieuwe technologische snufjes voor de beveiliging van huizen tegen diefstal kennen steeds meer succes. Maar wat zijn die systemen of domotica eigenlijk? Welke voordelen bieden ze? In een reeks van vier artikels bekijken we de voor- en nadelen van dergelijke systemen, met name wanneer ze zijn verbonden met het internet, software of andere toepassingen die ze kwetsbaar maken voor cybercriminaliteit.

Wat is domotica?



Domotica is een term die gebruikt wordt voor een systeem dat in een woning of de directe omgeving ervan wordt geïnstalleerd en dat bestaat uit een geheel van "intelligente", geautomatiseerde apparaten. Wanneer die apparaten met elkaar zijn verbonden, geven ze digitale informatie door aan een controlenetwerk via een webserver, bluetooth, WLAN (wireless local area network) ... Daardoor kunnen de gebruikers het systeem programmeren en besturen via hun smartphone of tablet. Domotica zijn dus geen op zichzelf staande apparaten, maar een geautomatiseerd systeem dat op afstand kan worden bediend.

Concreet betekent dit dat domotica kan worden ingezet voor diefstalpreventie dankzij een waaier aan mogelijkheden om uw huis te beschermen: door uw woning vanop afstand in de gaten te houden (bv. tijdens uw vakantie), door aanwezigheid in uw huis te simuleren (bv. door op gezette tijden licht te laten branden of muziek te laten spelen) en zo inbrekers af te schrikken of door alarm te slaan wanneer er wordt ingebroken.

Welk systeem voor welke toepassing?



Er bestaan heel wat verschillende systemen, waaronder:



• Videobewaking of CCTV (closed circuit television). Hiermee kunt u beelden opnemen met bewakingscamera's en ze achteraf of in real time bekijken via uw tablet of smartphone. Bij sommige systemen bestaat zelfs de mogelijkheid om een e-mail te versturen in geval van verdachte bewegingen.



• Een alarmsysteem. De sensoren van het systeem kunnen bijvoorbeeld aan de toegangsdeuren en garagepoort van uw huis worden geïnstalleerd en zullen dan een bericht doorsturen als er een deur of poort wordt geopend.



• De programmering van deuren, voordeur of verlichting. Deze kunnen zo worden ingesteld dat ze worden ontgrendeld of ingeschakeld wanneer u uw huis nadert. Er kan zo ook informatie worden doorgestuurd over hun toestand (open/gesloten, aan/uit) en u kan worden gewaarschuwd bij verdachte bewegingen, bijvoorbeeld door een lamp die gaat branden. Dankzij de programmering kunt u als gebruiker ook een aantal acties verbinden aan die verdachte bewegingen, bijvoorbeeld een licht dat gaat knipperen of de rolluiken die opengaan in geval van inbraak.



• Een digitale sleutel. Die werkt via een e-key die op uw smartphone wordt geïnstalleerd. Deze technologie heeft als bijkomend voordeel dat u weet wie wanneer welke deur opent. Bovendien kunt u met dit systeem ook iemand voor een bepaalde duur de toegang tot uw huis verlenen.



• Slimme luidsprekers. U kunt luidsprekers aansluiten op uw beveiligingssysteem, zodat ze een of meer stemmen laten horen in geval van inbraak waardoor het lijkt alsof er een of meerdere personen aanwezig zijn. Dit kan de inbrekers afschrikken, ook wanneer er niemand thuis is.



• De paniek- of alarmknop. Als u die indrukt, treedt er een alarmsysteem in werking. Bijvoorbeeld: alle lichten in huis gaan aan, er gaat een luid alarm af of er gaat een signaal (stil alarm) naar een meldkamer.

Voor- en nadelen



Er bestaan uiteraard nog tal van andere vernieuwende systemen, zoals een mistmachine die in werking treedt als er wordt ingebroken. De combinatie van deze moderne technieken met de traditionele preventiemaatregelen biedt heel wat praktische en efficiënte voordelen doordat domotica vanop afstand kunnen worden bediend. Op die manier kunnen politie en hulpdiensten in geval van inbraak of brand ook veel sneller worden verwittigd.

Tegelijk willen we erop wijzen dat wanneer verschillende van dergelijke apparaten met elkaar zijn verbonden (bv. via het internet), dit ook nadelige gevolgen kan hebben. Het kan bepaalde delen van uw huis juist kwetsbaarder maken of het effect van traditionele preventiemaatregelen neutraliseren. In een volgend artikel gaan we daar dieper op in.

Bron: Michèle Orban, www.secunews.be

Labels