Resultaten BOB-campagne

Ovezicht van de resultaten
De BOB-campagne liep van 30.11.2007 tot 15.01.2008. Politie Westkust nam ijverig deel aan dit initiatief.

Door politie Westkust werden in totaal 1513 ademtesten afgenomen. Hiervan waren er 1440 negatieve resultaten, 28 Alerte (0.22-0.35 % UAL), 45 Positieve (>0.35 % UAL) en 1 weigering. In totaal werden 15 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Het aantal bestuurders dat te veel gedronken had achter het stuur ligt dus op een kleine 5%, wat perfect in overeenstemming is met het nationale gemiddelde.

Bij de vastgestelde ongevallen in die periode werden alle 71 betrokken bestuurders aan een ademtest onderworpen. Hier was er 1 A-resultaat en 6 P. Dit is 10 % en dus dubbel zo hoog als het algemeen gemiddelde van de globale controles. Dit percentage is iets lager dan het nationale gemiddelde, maar toont niettemin aan dat er bij alcoholintoxicatie een verhoogd risico op ongevallen is.



Meer testen met resultaat!

In vergelijking met vorige BOB-campagne 2006/2007 werden er bijna dubbel zo veel bestuurders aan een ademtest onderworpen (782 testen vorig jaar tegen 1513 nu). Voor de resultaten bij de bestuurders betrokken in een ongeval bleven de resultaten percentagegewijs gelijk, voor de globale cijfers van de campagne echter hebben de extra inspanningen van de politie blijkbaar vruchten afgeworpen want vorig jaar hadden 79 bestuurders te diep in het glas gekeken, dus 10 %. Dat is een halvering! Ook het totaal aantal ingetrokken rijbewijzen door het parket daalde van 22 naar 15 (kleinere daling), wat dan weer een aanwijzing kan zijn dat de zware drinkers de les nog niet geleerd hebben.



Einde actie, niet einde van controles

De inspanningen van de politie gaan bijgevolg onverminderd verder gedurende het ganse jaar voor wat betreft de controles op alcoholintoxicatie achter het stuur. Samen met verhoogde controles op snelheid, weekendongevallen, voorrang en andere inbreuken hopen wij zo tot een verdere daling van het aantal verkeersslachtoffers te komen in onze politiezone, in overeenstemming met de termijndoelstellingen van de federale overheid.

Labels