Iemand is in coma door overmatig drankgebruik: wat kunt u doen?

Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe groter de kans dat hij in coma raakt. Het kantelpunt ligt ongeveer rond 3 gram alcohol per liter bloed, maar dit is slechts een gemiddelde. Het kantelpunt hangt eigenlijk af van heel wat verschillende factoren: gewicht, geslacht, leeftijd enz. Sommige mensen raken al in coma voor ze dit punt hebben bereikt, anderen pas wanneer ze er al ver over zitten.

Hoe herkent u dit fenomeen?

Deze vorm van coma is een acute alcoholvergiftiging met een grote impact op de hersenen en op het metabolisme. De persoon in kwestie is bewusteloos.

De voornaamste symptomen: - enkel reactie na pijnprikkels, of zelfs helemaal geen reactie; - volledige verslapping van de spieren; - vertraagde ademhaling; - klamme huid; - geur van alcohol.

Nota bene: een coma dat gepaard gaat met de symptomen van alcoholvergiftiging, wil niet altijd zeggen dat de persoon te veel alcohol heeft gedronken. Een ernstige aandoening zoals een hartaanval, een beroerte of serieuze hypoglycemie (abnormaal lage bloedsuikerspiegel) kan in zo'n geval de echte oorzaak zijn van het coma.



Hoe reageert u het best?

Coma door overmatig alcoholgebruik is een medisch noodgeval. Wanneer het slachtoffer niet verzorgd wordt, kan zijn ademhaling uiteindelijk stilvallen en zal hij sterven. U moet dus zeker het noodnummer (112) bellen.

In afwachting van de hulpdiensten kunt u al een aantal dingen doen, zoals het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Door het slachtoffer op zijn zij te leggen, voorkomt u verstikking. De luchtwegen kunnen immers worden afgesloten door braaksel of door de tong wanneer iemand bewusteloos is en op zijn rug ligt.



Hoe kunt u eerste hulp verlenen (1)?

- Controleer het bewustzijn van het slachtoffer.

- Wanneer de persoon niet reageert, leg ze dan op zijn rug om de ademhaling te controleren: trek het hoofd wat naar achteren en hef de kin lichtjes op, kijk of de borstkas op en neer gaat, luister naar de ademhaling of voel de ademhaling op uw wang.

- Als hij niet ademt, begin dan te reanimeren.

- Als hij wel ademt, leg het slachtoffer dan in de stabiele zijligging (neem wel hinderlijke voorwerpen weg, zoals een bril).

- Blijf bij het slachtoffer, bedek hem met een deken en blijf zijn ademhaling controleren.

Sandrine Mathen, Hulpverleenster bij het Rode Kruis

Michel Bruylant, Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

(1) Dit is een korte samenvatting. Voor meer gedetailleerde tips, surf naar onderstaande website. Voor een correcte eerstehulpverlening is een cursus bij een gespecialiseerd centrum onontbeerlijk.

Verder lezen: http://www.rodekruis.be

Bron artikel: http://www.secunews.be/nl/news.asp?ID=590

Bron foto: S. Van Malleghem

Labels