Geslaagde rampoefening Immaculata De Panne

Een ontploffing in het chemielokaal van het Immaculata Instituut, dat was het scenario van de recentste rampoefening in De Panne. Alle hulpdiensten kwamen ter plaatse en brachten deze terreinoefening tot een goed einde.

Het scenario

Op dinsdagmiddag is een klas van 20 leerlingen in het chemielokaal chemische proeven aan het uitvoeren, onder begeleiding van de leerkracht. Er loopt iets fout met het gasflesje van de bunzenbrander. Er volgt een ontploffing en rookontwikkeling. Een handdoek op de labotafel vat vuur. Er ontstaat brand met hevige rookontwikkeling. Een alerte, niet-gewonde leerling loopt naar het kantoor van de directeur die meteen de brandweer verwittigt. Een tiental leerlingen kunnen het lokaal verlaten en evacueren samen met de omliggende klassen. De leerkracht en 5 leerlingen zijn zwaar gewond en blijven in het chemielokaal achter.

165 medewerkers en vrijwilligers

De veiligheidscel van De Panne maakte reeds enkele jaren geleden een Algemeen Nood- en Interventieplan op. Dit plan beoogt, in geval van een noodsituatie in De Panne, de nodige personen en diensten te alarmeren, de nodige middelen en mensen in te zetten en de hulpverlening te coördineren op een efficiënte manier. Het plan legt de communicatie, de te volgen procedures en onderlinge afspraken vast. Op regelmatige basis wordt dit getest. Soms met een tafeloefening, soms met een terreinoefening zoals gisterenavond het geval was. Heel wat enthousiaste medewerkers en vrijwilligers werkten mee:

  • Discipline 1: hulpverleningsorganisaties (brandweer, civiele bescherming…: +/- 40 personen
  • Discipline 2: medische hulpverlening (Rode Kruis, Psycho Sociale Hulpverlening…: +/- 40 personen
  • Discipline 3: Politie: +/- 15 personen
  • Discipline 4: Logistieke steun (civiele bescherming, leger…: niet van toepassing in de oefening
  • Discipline 5: Crisiscommunicatie: 10 personen

Daarnaast werd ook de veiligheidscel (8 personen) samengeroepen, waarin onder andere burgemeester Ann Vanheste, korpschef Nicholas Paelinck en brandweercommandant Luc Brouckxou zetelen. Tot slot namen zo'n 40 leerlingen, 12 leerkrachten en de directie van het Immaculata Instituut deel.

Een eerste evaluatie

Na afloop van de oefening volgde een korte debriefing. In grote lijnen verliep de oefening erg vlot. Binnenkort worden alle opmerkingen en verbeterpunten over de verschillende disciplines heen voorgelegd aan de gemeentelijke veiligheidscel. Zo kan in de toekomst nog efficiënter gewerkt worden tijdens noodsituaties.

Burgemeester Ann Vanheste: "Een noodsituatie kan zich op elk moment voordoen. Als gemeente beschikken we over een Algemeen Nood- en Interventieplan waarin we de procedures en afspraken vastleggen om noodsituaties zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Oefenen en bijsturen is een vereiste en dat hebben we gisteren goed gedaan. Ik wil dan ook graag nog eens alle medewerkers aan deze oefening bedanken voor hun engagement en inzet."

Labels