Eerste grote gecoördineerde verkeersactie PZ Westkust, PZ Polder, federale politie, douane, Vlaamse belastingdienst, RVA, sociale inspectie en parket blijkt een groot succes.

Gisteren 23/09 vond een grootschalige verkeerscontroleactie plaats waar meer dan 30 personen aan meewerkten. Het parket van West-Vlaanderen, de PZ Westkust, de PZ Polder, de federale politie, de douane, de Vlaamse belastingdienst, de RVA en de sociale inspectie namen hieraan deel.

De politie controleerde op drugs, alcohol, technische eisen van het voertuig en verkeersinbreuken. De douane deed nazicht op openstaande penale boetes (personen veroordeeld door de rechtbank die hun boete nog niet betaalden). De Vlaamse belastingdienst controleerde op haar beurt of de verkeersbelasting al dan niet betaald werd en de RVA voerde onder andere controles uit op zwartwerk, geleverde prestaties en nazicht van diensturen.

Het eerste deel van de actie vond plaats in de PZ Westkust te Nieuwpoort aan de Kinderlaan ter hoogte van het afrittencomplex. Daar werd gecontroleerd van 13 uur tot en met 17 uur, daarna zetten de diensten hun actie verder in de PZ polder te Diksmuide in de Woumenweg ter hoogte van het belastingskantoor.

Tijdens de actie was ook een drugshond aanwezig en werd gebruik gemaakt van ANPR-camera's (Automatische nummerplaatherkenning).

De actie leverde bijzondere resultaten op. Bij de gecontroleerde voertuigen bleek dat er om en bij de 20 000 openstaande verkeersbelasting door de Vlaamse Belastingdienst gerecupereerd kon worden, 6000 euro aan openstaande geldboetes voor de douane en 2000 euro aan onmiddellijke inningen door de politie gebeurden.

Resultaten Politie op grondgebied Westkust

  • 1 bestuurder had geen geldig Belgisch rijbewijs op zak
  • 1 bestuurder had geen rijbewijs en diende onmiddellijk 400 euro te betalen
  • 1 bestuurder bleek onder invloed van drugs in het verkeer, zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.
  • Er werd ook een gerechtelijk pv opgesteld voor drugsbezit.
  • 1 voertuig was niet verzekerd en werd getakeld
  • 2 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel en dienden onmiddellijk de boete te betalen
  • Er gebeurde 1 onmiddellijk inning omdat de vrachtwagen niet in orde bleek met de technische eisen voor uitzonderlijk vervoer. Hij diende onmiddellijk 1150 euro te betalen.
  • De politie stelde een proces-verbaal op voor een niet ingeschreven voertuig en 1 proces-verbaal voor een ladingszekering
  • De politie stelde 1 proces-verbaal van waarschuwing op voor een voertuig niet in orde was met het keuringsbewijs
  • 35 bestuurders werden aan een ademtest onderworpen. 1 bestuurder blies "A" of Alerte (0,22 mg/l - 0,35 mg/l). De boete bedroeg 170 euro onmiddellijk te betalen

Resultaten politie op grondgebied Polder

  • 2 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel en dienden onmiddellijk de boete te betalen.
  • De politie stelde 2 processen-verbaal van waarschuwing op voor niet ingeschreven voertuigen
  • De politie stelde 2 processen-verbaal van waarschuwing op voor voertuigen die niet in orde bleken met de technische eisen
  • 1 voertuig was niet in orde met de verzekering en werd getakeld.
  • 1 persoon had drugs bij zich. Hiervoor werd een gerechtelijk pv opgesteld.
  • De politie stelde 2 gerechtelijke pv's op voor het niet naleven van voorwaarden in verband met voorwaardelijke invrijheidstelling
  • 1 bestuurder gebruikte de gsm achter het stuur en diende onmiddellijk de boete te betalen.

Resultaten Vlaamse Belastingdienst op grondgebied Westkust

Zij inden maar liefst 7599 euro aan openstaande verkeersbelasting. Bovendien takelden zij 2 voertuigen waarvan de bestuurders niet onmiddellijk wilden/konden betalen.

Resultaten Vlaamse Belastingdienst op grondgebied Polder

Zij inden 7000 euro aan openstaande verkeersbelasting. Ook daar werden 2 voertuigen getakeld omdat de bestuurders niet onmiddellijk wilden/konden betalen.

Resultaten Sociale Inspectie en RVA op grondgebied Westkust

Zij voeren 2 onderzoeken naar schijnzelfstandigheid (proces-verbaal DIMONA)

Resultaten Sociale Inspectie en RVA op grondgebied Polder

Zij stelden 5 gevallen van zwartwerk vast

Resultaten Douane op grondgebied Westkust

Geen

Resultaten Douane op grondgebied Polder

Zij takelden 3 voertuigen wegens het niet betalen van openstaande penale boetes. Bovendien inden ze ook onmiddellijk 2007 euro aan openstaande boetes.

Labels