De stad Nieuwpoort kondigt de gemeentelijke fase af

In Nieuwpoort werd deze morgen tijdens de bijeenkomst van de crisis-cel de gemeentelijke fase afgekondigd. Alle hulpdiensten, stadsdiensten en maritieme diensten staan paraat om in te grijpen als het waterpeil haar hoogtepunt bereikt.



De weersvoorspellingen zijn iets gunstiger waardoor het waterpeil een niveau zal bereiken van 6m20. De rukwinden houden echter wel aan tot 100km/u.

Er werden al heel wat voorzorgsmaatregelen genomen. Op het terrein langs de Havengeul, de kaai en het sluizencomplex liggen zo'n 30.000 zandzakken. Er werd ook een dijk aangelegd van 800m op het eerste deel van de wandelpromenade richting zee. De civiele bescherming bracht 4 extra zware debietpompen naar Nieuwpoort die geplaatst zullen worden aan het Kattesas, de Elf-Juliwijk en aan de Langelis. Deze pompen moeten bij een overstroming voorkomen dat het zeewater in het rioleringsstelsel terechtkomt. De brandweer van Nieuwpoort plaatst hun pompen aan het sluizencomplex en houden nog enkele dompelpompen ter beschikking. Ze beschikken ook over geleend materiaal van de korpsen van Diksmuide en Ieper. Er zijn stroomgroepen voorzien om de pompen operationeel te houden bij een eventuele afschakeling van het elektriciteitsnet.



Het havengebied zal preventie afgesloten worden voor publiek. Ook de Kromme Hoek zal niet toegankelijk zijn. Dit om te voorkomen dat mensen in moeilijkheden geraken door het krachtige stormweer. De kusttram van De Lijn blijft rijden tot er overgegaan wordt om de toegangswegen tot de kritieke zones af te sluiten. Dan worden de waterslangen uitgerold en kunnen er geen voertuigen meer doorrijden.



De brandweer Nieuwpoort blijft ten allen tijde beschikbaar voor de mogelijke overstroming. De andere oproepen afkomstig van het noodweer en dergelijke worden opgevangen door de brandweer zone. Er geldt ook een algemeen verbod op watersporten van alle aard. De politiezone Westkust voorziet extra patrouilles om het terrein te bewaken.



Bewoners uit de kritieke zones kunnen in het stadsmagazijn zandzakken halen. Waar het gisteren behoorlijk kalm was, ongeveer een 80-tal bewoners werden bediend, is het nu behoorlijk druk. De gemeente Middelkerke verleent bijstand bij het vullen van de zandzakken in het stadsmagazijn.

Zoals gisteren aangekondigd kunnen de gebouwen tussen het Loodswezenplein en Storms Harbour afgesloten worden van het elektriciteitsnet. De teams van Eandis zullen sowieso de liften preventief naar beneden halen en blokkeren voor gebruik. Deze operatie zal volledig uitgevoerd zijn tegen 12u. Als daarna de elektriciteitskabines uitgeschakeld worden, kunnen er geen mensen vast zitten in de liften. De go tot afsluiting zal last-minute beslist worden in de crisis-cel.

Wie liever niet thuis blijft of wie in het gebied van de mogelijke elektriciteitsafschakeling woont, kan terecht in de preventief opgerichte opvangcentra. De opvangcentra zijn 'De Barkentijn', Albert I-laan 126 te Nieuwpoort-Bad en de sportzaal van het Sint-Bernarduscollege, Marktplein 5 te Nieuwpoort-Stad.

Het noodnummer T 058 22 44 27 is steeds bereikbaar. Er kan ook gemaild worden naar nood@nieuwpoort.be. Alle berichtgevingen kunnen nagelezen worden op onze website www.nieuwpoort.be. De sociale media worden permanent gevoed met beeldmateriaal en korte nieuwberichten. Volg de stad Nieuwpoort op Facebook 'Stad Nieuwpoort', Twitter 'StadNieuwpoort' en Instagram 'Stad_Nieuwpoort en gebruik #nieuwpoort.

(Tekst: stad Nieuwpoort, burgemeester Geert Vanden Broucke, stadssecretaris Benoit Willaert)

Labels