Burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde) en korpschef Nicholas Paelinck (politiezone Westkust) reageren in een open brief op de artikelen die vandaag verschenen in o.m. De Morgen en Het Laatste Nieuws.
Marc Vanden Bussche: "Gisteren vond een evaluatievergadering plaats tussen het gemeentebestuur, Sociaal Huis, Politiezone Westkust, Fedasil, kabinet Binnenlandse Zaken, kabinet Asiel & Migratie en het departement Zorg en Gezondheid betreffende ons opvangcentrum. Ik had een zeer goed gevoel na de vergadering. We bereikten zelfs een akkoord over de timing van het afsluiten van een veiligheidsprotocol. Groot was mijn verwondering toen ik vandaag de kranten las.
Door onbekende bronnen in de krant worden we bestempeld als lastig en racistisch, terwijl we gewoon operationele procedures willen vastleggen. Iedereen heeft daar baat bij, in de eerste plaats de asielzoekers, de medewerkers in het opvangcentrum, maar ook de inwoners en bezoekers van onze gemeente.
In de vergadering gisteren bereikten we een akkoord over 7 van de 8 punten van het veiligheidsprotocol. Het laatste aspect betrof een ankerpunt in het opvangcentrum, waarbij de wijkagent daar ook over een bureau zou beschikken om de inschrijvingen te checken. Maar daar zullen we niet meer op aandringen. Voor ons is het akkoord dan ook rond. In dit veiligheidsprotocol staat niets over huiszoekingen. Ik ben als jurist genoeg onderlegd om te weten dat dit een gerechtelijke bevoegdheid betreft. Over huiszoekingen is gisteren in de vergadering met geen woord gerept. In voorgaande vergaderingen evenmin.
Korpschef Nicholas Paelinck: "We worden ook aangevallen op het feit dat mijn mensen kogelwerende vesten zullen dragen bij mogelijke interventies in het opvangcentrum. Dit is geen uitzonderingsmaatregel. Dag in dag uit dragen wij dergelijke kledij bij interventies, het is ons trouwens opgedragen van hogerhand omwille van de terreurdreiging en geldt als procedure in het hele land".
Burgemeester Marc Vanden Bussche: Het feit dat wij vluchtelingen criminaliseren vind ik heel onterecht. De situatie wordt gepolariseerd door (van de pot gerukte) beweringen in de krant. Moeten wij strengere maatregelen nemen dan andere steden/gemeenten? Ja. Dit werd ook bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De reden? Die is tweërelei. Enerzijds worden de asielzoekers ondergebracht in een operationele luchtmachtbasis onder terreurniveau 3. Anderzijds zitten we met de problematiek van de transmigranten uit Frankrijk. Andere gemeenten hebben dit probleem niet.
Korpschef Nicholas Paelinck: "In Frankrijk escaleert de toestand 6.000 illegale personen in Calais, 1.500 in Grande Synthe (12 km van onze politiezone), 500 in Tetegem (3 km van onze zone). Ondertussen zijn er met subsidies van Frankrijk en Engeland extra veiligheidsmaatregelen voorzien voor Calais (600 politiemensen!) en Duinkerke. In Frankrijk is ook de grenspolitie nog actief. Wat zien we, de criminele dadergroeperingen die de kampen daar leiden hebben hun werkterrein verlegd naar de Westkust. Randparkings, industrieterrein, duinen,... De runners opereren op ons grondgebied en we vrezen dat ze contact hebben met de mensen uit het opvangcentrum. We willen vermenging tussen beide groepen vermijden, 40% van de asielzoekers wordt niet geregulariseerd. Een ideale afzetmarkt dus voor die dadergroeperingen. Extra preventie op veiligheidsvlak is dus op zijn plaats.
"Over het bijhouden van badges heerst ook veel commotie. De verklaring hiervoor komt vanuit dezelfde problematiek. Transmigranten komen hier in groepen toe. Sinds half september hebben we er al 361 opgepakt. Ze nemen vanuit Frankrijk de tram naar Oostende of Zeebrugge om op een schip te geraken. Mijn mensen krijgen deze meldingen binnen via De Lijn. Het is onze plicht om dan controles en identificaties uit te voeren. Maar asielzoekers van de centra in Koksijde en Lombardsijde nemen ook de tram om boodschappen te doen, of naar de Moskee gaan in Oostende. Beide groepen zijn op het zicht niet te scheiden. Als die mensen hun badge met foto tonen en een model 26, zoals wij een identiteitskaart zeg maar, dan weten we dat ze legale opvang hebben in de centra en moeten we hen niet verder controleren. Voor de illegale transmigranten is dat anders."
Burgemeester Marc Vanden Bussche: "We creëren geen anti-klimaat, we doen gewoon ons werk als goede huisvader, ter bescherming van onze inwoners én van de asielzoekers. Veiligheid is voor mij een topprioriteit, dat klopt. Maar anderzijds doen we er alles aan om de asielzoekers goed op te vangen. Dat Koksijde ook een groot hart heeft haalt helaas de media niet. We deden op de infovergadering en onze website www.koksijde.be/noodopvang een oproep naar vrijwilligers en heel wat mensen reageerden. In het Sociaal Huis van Koksijde loopt ook een buddy systeem voor erkende vluchtelingen. We steunen de kledingbank Camino en de voedselbank in onze gemeente. De afdeling Vrije Tijd en het Sociaal Huis werken aan een project rond vrije tijdsparticipatie voor de asielzoekers. Vanuit het bestuur voorzien we binnenkort een WIFI verbinding in het opvangcentrum opdat ze contact zouden blijven houden met hun familie. PV's voor het aftappen van WIFI bij buurtbewoners zijn nooit gemaakt, zoals verkeerdelijk in de krant staat.
We hebben zelf initiatief genomen om alle scholen samen te roepen om opvang voor de kinderen te voorzien met een spreidingsplan. Alle lagere scholen zijn enthousiast mee gestapt in onze plannen. De gemeente betaalt ook het busvervoer voor die kinderen, 11 ondertussen. Maar in de krant staat dat we het vervoer weigeren? Volledig uit de context gerukt. We hebben 1 busvervoer niet gedaan, de dag na de tbc-ontdekking. Dit omdat er grote ongerustheid heerste en we de tests wilden afwachten. We handelden dus uit bezorgdheid. Blijkbaar werd door de grote toevloed aan vluchtelingen in Brussel, er niet steeds een screening op tbc gedaan bij Vreemdelingenzaken in Brussel, maar wel door een andere instantie. Deze procedures worden momenteel, naar aanleiding van het geval in Koksijde, door het Kabinet en Fedasil doorgelicht en op punt gesteld. Het kabinet bevestigde, na overleg met Volksgezondheid, dat huidig incident in Koksijde geen bijkomende risico's met zich inhoudt. De kinderen gaan dus gewoon terug naar school en de bus rijdt opnieuw.
In ons opvangcentrum in Koksijde zitten momenteel een 15-tal nationaliteiten. We doen er alles aan om de gangbare wetgeving toe te passen. En deze geldt voor iedereen. We doen niet meer, maar ook niet minder. Ook voor Fedasil geldt deze wetgeving. We willen samenwerken, op een constructieve manier. Daarnaast doen we er alles aan om de asielzoekers zo goed als mogelijk op te vangen. Een moeilijke evenwichtsoefening die we dagelijks met zorg proberen te maken. "