Arrestatie 4 vermoedelijke mensensmokkelaars

De regio rond de Nijverheidstraat in Veurne (industrieterrein) is al enige tijd één van de plaatsen waar mensensmokkelaars pogen om illegale vluchtelingen op vrachtwagens te stoppen richting Franse zeehavens (en aldus richting Verenigd Koninkrijk). Om deze reden werden door PZ Spoorkin reeds verschillende acties inzake mensensmokkel georganiseerd.

Op 20 mei kregen de interventiediensten van de PZ Spoorkin 's avonds melding van mogelijke feiten van mensensmokkel, waarbij een ploeg ter plaatse werd gestuurd. Een man van Pakistaanse origine werd gearresteerd, en later konden in totaal nog drie verdachten van Albanese nationaliteit worden gearresteerd. PZ Spoorkin kon op bijstand rekenen van de PZ Polder. In totaal maakten de smokkelaars gebruikt van drie voertuigen met Nederlandse en Britse nummerplaten, die door de politiediensten in beslag werden genomen met het oog op verder onderzoek en mogelijke verbeurdverklaring. Eén van de voertuigen diende te worden klemgereden door een ploeg van de PZ Westkust. Ondanks het feit dat lopende de interventie op één van de voertuigen een wielklem werd bevestigd, poogde een smokkelaar alsnog met het voertuig te vluchten, waardoor de wielklem werd beschadigd.

De vier verdachten waren van plan 9 illegale vluchtelingen uit Afghanistan met vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen, doch deze plannen werden ingevolge de interventie verijdeld. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de dienst vreemdelingenzaken.

Het verder onderzoek werd toevertrouwd aan de afdeling mensensmokkel/mensenhandel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen.

De vier vermoedelijke mensensmokkelaars werden gisteren in de loop van de middag en avond (21 mei) voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Veurne, die ze allen heeft aangehouden.

Het parket van West-Vlaanderen onderlijnt dat de arrestaties enkel mogelijk waren ingevolge de goede samenwerking tussen de lokale politiezones Spoorkin, Polder en Westkust, waarbij men kon rekenen op de bijstand van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, die het onderzoek heeft overgenomen. Politie en parket vragen dat omwonenden of passanten bij het opmerken van verdachte handelingen of van groepjes illegale vluchtelingen rond het industrieterrein in Veurne contact zouden opnemen met de politie, zodat adequaat kan worden gereageerd en smokkelaars kunnen worden gearresteerd. Vluchtelingen worden immers in uiterst gevaarlijke omstandigheden in laadruimtes getransporteerd met gevaar voor hun leven.

Labels