Alerte vrouw uit Koksijde kan voorkomen dat ze een aanzienlijk bedrag verliest door factuurfraude

We kregen op 10/11 in de namiddag melding van een poging tot factuurfraude, gelukkig liep de vrouw in kwestie hier niet in.

Een 58-jarige vrouw uit Koksijde kreeg een factuur van om en bij de 160 000 euro in haar brievenbus. De factuur was zogezegd afkomstig van de projectontwikkelaar van haar appartement.

De brief en factuur waren slordig en vaag opgesteld waardoor de vrouw argwaan kreeg. Na contact met haar projectontwikkelaar bleek dit alles niet door hen verstuurd. Op de factuur bleek ook een foutief rekeningnummer te staan. De firma in kwestie stuurde haar wel een echte factuur, maar die kreeg ze dus nooit, in plaats daarvan kreeg ze de vervalsing opgesteld door de oplichters. Hierna besliste de vrouw om aangifte te doen bij de PZ Westkust.

Bij factuurfraude onderscheppen oplichters brieven uit brievenbussen, postkantoren en/of postsorteercentra, daarna vervalsen ze de bankrekeningnummers om dan de vervalste facturen naar de nietsvermoedende klanten te sturen. Onoplettende klanten betalen bijgevolg op het valse rekeningnummer. Vooraleer de klant opmerkt dat het om fraude gaat, is de bankrekening meestal al afgesloten of is het geld al van de bankrekening verdwenen. Zo stelen de fraudeurs op een relatief eenvoudige manier een aanzienlijke som geld.

Controleer facturen altijd voordat u betaalt met bijzondere aandacht voor het rekeningnummer. Dubbelcheck dit sowieso met de firma bij aanzienlijke bedragen.

Labels