Alcohol en psychotrope stoffen: een gevaarlijke mix

De meeste mensen kennen het effect van alcohol, en misschien ook van bepaalde psychotrope stoffen. Maar wat gebeurt er als beide samen worden gebruikt? Versterkt alcohol de gevolgen van andere genomen middelen? Welke risico's ontstaan er voor de persoon zelf of voor anderen? Zelfs al leidt het gebruik van psychotrope stoffen niet vanzelf tot crimineel gedrag, toch kunnen we een aantal gedragswijzigingen vaststellen.

Verminderde aandacht op de weg

Het BIVV onderstreepte het nogmaals in zijn thematische uitgave van juli 2015: onder de gekwetste bestuurders telt men 15 keer meer personen die onder invloed zijn van drugs, dan onder het totaal aantal bestuurders dat aan het verkeer deelneemt. Deze vaststelling is duidelijk: dikwijls kan men verminderde waakzaamheid als oorzaak aantonen.

De combinatie van alcohol met kalmeer- of slaapmiddelen veroorzaakt dikwijls problemen van coördinatie, vertraagde reacties en een verminderde aandacht. In die omstandigheden is een ongeval gauw gebeurd.

Risicogedrag - overmoed, agressiviteit en paranoia

Alcoholgebruik in combinatie met amfetamines of met cocaïne kan stemmingswisselingen veroorzaken. Remmingen vallen ook weg, waardoor mensen hyperkinetisch en zelfs agressief uit de hoek kunnen komen.

Dit kan leiden tot onaangepast of zelfs crimineel gedrag. De geestelijke verwarring, angstaanvallen of paranoia die eventueel worden veroorzaakt door deze combinatie, kunnen ervoor zorgen dat de gebruiker de realiteit anders ervaart. Hij neemt irrationele beslissingen en door de roes - die soms aan een psychose grenst - kan hij zelfs anderen aanvallen.

Tot slot vermelden we nog dat een persoon onder invloed van dergelijke middelen overdreven zelfvertrouwen krijgt en zonder nadenken grote risico's neemt. Hij is zich bovendien niet meer bewust van de nochtans reële effecten van alcohol.

Risico's op misbruik - de verkrachtingsdrug

Vroeger werd GHB (gammahydroxidebutyraat) gebruikt als krachtig verdovingsmiddel bij operaties. Nu wordt het soms stiekem in het drankje gedaan van de persoon die men wil misbruiken. GHB is een illegale drug met een verdovend effect waardoor de persoon die het ingenomen heeft, minder bewust is van zijn omgeving en na het incident zelfs aan geheugenverlies kan leiden.

Meer details hierover vindt u in ons artikel De verkrachtingsdrug, waar gaat dit over?

Ernstige gezondheidsrisico's

Alcohol en cannabis samen kunnen, vooral bij personen die niet de gewoonte hebben deze middelen te gebruiken, misselijkheid, hoofdpijn en braken veroorzaken.

Alcohol en cocaïne versnellen beide het hartritme, wat de behoefte aan zuurstof vergroot. Daarnaast heeft cocaïne een vaatvernauwend effect dat de aanvoer van zuurstof beperkt. Dit tekort kan leiden tot hartritmestoornissen.

Een combinatie van alcohol en amfetamines kan leiden tot hyperthermie, maar ook tot dehydratatie en leverfalen en zelfs hersenbloedingen, hartritmestoornissen of een hartinfarct.



Een mix van alcohol en drugs innemen betekent dus dat men zowel zichzelf als anderen in gevaar brengt.

Bron: Sandrine Mathen Psychologe

http://www.secunews.be/nl/news.asp?ID=857

Labels