48-jarige vrouw uit Nieuwpoort aangehouden in oplichtingzaak van meer dan 300 000 euro

Op dinsdag 26 april 2022 arresteerden we een 48-jarige verdachte vrouw uit Nieuwpoort die zich inhield met witwaspraktijken en internetoplichting.

scam

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Veurne en PZ Westkust kwamen haar op het spoor na een aangifte in 2021 van een oudere man uit Koksijde die slachtoffer werd van phishing. Hij klikte ter goeder trouw op de link van een frauduleus sms’je waardoor de verdachte dame en haar kompanen aan zijn bankgegevens raakten. In totaal verloor de man zo’n 24 000 euro.

Het tweede slachtoffer, een vrouw uit Koksijde uit de dichte kennissenkring van de verdachte, verloor 29 000 euro. Het gaat om een oudere dame van wie de verdachte het vertrouwen wist te winnen en zo haar bankgegevens bekwam met alle gevolgen van dien.

Uit het grondige verdere onderzoek konden onze diensten en parket een resem aan slachtoffers uit binnen - en buitenland identificeren. Naast de Belgische slachtoffers zijn er o.a. slachtoffers uit Nederland, Italië en Finland.

De verdachte blijkt verwikkeld in een netwerk van oplichting waarbij ze o.a. geld doorsluisde naar haar buitenlandse kompanen door gebruik te maken van bitcoins.

Het totale nadeel bedraagt meer dan 300.000 euro bij een 22-tal slachtoffers.

De oplichting gebeurde bij de meeste slachtoffers via het internet onder verschillende vormen. Een aantal van hen waren via het internet verliefd geworden en maakten geld over, sommigen sloten een frauduleuze lening af met extra kosten, … Zo zijn er nog diverse voorbeelden.

De dame werd vandaag, woensdag 27/04, voorgeleid bij de onderzoeksrechter van Veurne. Hij besliste om haar verder aan te houden.

We wensen hierbij nog eens te waarschuwen voor feiten van oplichting. Wees voorzichtig en check voordat u centen overmaakt of u niet te maken hebt met oplichters.

Volg zeker de sociale mediakanalen van PZ Westkust waar we regelmatig waarschuwen voor dergelijke zaken. Ook op de website cyberpreventie.be kan je heel wat info vinden om oplichting te voorkomen.

Labels