Veilig Fietsen West-Vlaanderen.

Jaarlijks neemt gouverneur Decaluwé het initiatief de provinciale verkeerscampagne “Veilig Fietsen” te organiseren.

Het eerste deel van de campagne, de sensibiliseringsfase, liep van 1 oktober 2018 tot en met 15 november 2018.

Alle lagere en secundaire scholen uit de provincie West-Vlaanderen werden gevraagd, in samenwerking met de lokale politiediensten, preventieve fietscontroles te organiseren.

Uit de resultaten blijkt dat 38,35% van de gecontroleerde fietsen technisch niet in orde is.

Bij één op vijf fietsers voldoet de fietsverlichting niet.

Resultaten

Op basis van de ontvangen gegevens controleerden de West-Vlaamse politiezones tijdens de preventieve controles 21.595 fietsen. 8.282 of 38,35% daarvan bleken niet in orde te zijn.

Vorig jaar waren bij de controle van 19.185 fietsen nog 42,06% niet orde. Dit jaar noteren we dus een verbetering met meer dan 3,7%.

Verdere controle wees uit dat 4.350 fietsen, of 20,14%, niet in orde waren met de wettelijk verplichte fietsverlichting. Vorig jaar telden we hier nog 21,83% overtreders.

Andere belangrijke aandachtspunten blijken de verplichte reflectoren en een goed functionerende bel te zijn.

Sensibilisering blijft noodzakelijk

Hoewel de resultaten van deze preventieve fase dit jaar eerder bemoedigend zijn, blijft verdere sensibilisering van de fietsers, en in het bijzonder van de jonge fietsers, noodzakelijk.

Een goed onderhouden en uitgeruste fiets, gekoppeld aan kennis van de wegcode en aandacht voor het eigen gedrag in het verkeer vormen de kernelementen van deze campagne.

De tweede fase van de campagne is een handhavingsperiode waarbij de politiediensten controles op de openbare weg organiseren. Deze vindt nog plaats tot en met 28 februari 2019.

 

 

Labels