Knipkaartfraude, een nieuwe vorm van fraude!

kn

Knipkaartfraude is een nieuwe vorm van fraude waarbij criminelen de bankrekening van hun slachtoffer plunderen. Vooral senioren zijn het slachtoffer.

Hoe werkt deze nieuwe vorm van fraude?

Het begint bij een telefoongesprek tussen het slachtoffer en een eerste oplichter die zich voordoet als een bankmedewerker. Hij vertelt dat er op zijn/haar bankrekening een verdachte transactie is gebeurd. Ze raden het slachtoffer aan om de bankkaart en de rekening zo snel mogelijk te blokkeren.

Om het slachtoffer ‘te helpen’ bij het blokkeren, komt er een tweede oplichter aan huis met een bankkaartlezer. Aan het slachtoffer wordt gevraagd om de bankkaart in de bankkaartlezer te steken en de persoonlijke pincode in te voeren om de bankkaart zo te blokkeren.

Daarna wordt de bankkaart doormidden geknipt, maar zonder de koper- of goudkleurige gegevenschip te beschadigen. Zo kan de bankkaart later terug aan elkaar geplakt worden en zonder problemen gebruikt worden.

De bankmedewerker neemt de bankkaart mee en doet er snel aankopen mee of haalt geld af.

Een echte bankmedewerker zal niet zomaar langskomen. Ook zullen ze nooit (niet telefonisch, niet via mail en niet persoonlijk) naar je persoonlijke pincode vragen.

Vind je de situatie verdacht bel 112!

Heb je toch je bankinformatie gegeven, contacteer Card Stop (tel. 078 170 170), je bank en zeker de politie als je slachtoffer werd van fraude.

Deel dit bericht massaal en waarschuw anderen over deze nieuwe fraudevorm.

https://www.pzglm.be/nl/news/detail/693/opgepast-voor-knipkaartfraude-e…

 

Labels