Is jouw voertuig winterklaar?

Hoe controleer je of je voertuig winkerklaar is:

Batterij: merk je dat je lichten afzwakken als je ventilatie opstaat, je radio aanzet enz. dan mag je ervan uitgaan dat de batterij bijna aan vervanging toe is.  

Smeer de rubbers van de portieren, kofferdeksel e.a. in: lichtjes de rubbers van je portieren, het kofferdeksel & de motorkap insmeren met vet (siliconenspray of talkpoeder), vermindert de kans op vasthechting.

Controleer de staat van je ruitenwissers: is het rubber van je ruitenwissers versleten, vervang deze dan zo snel mogelijk voor je eigen veiligheid.

Ruitenwisservloeistof & antivries: controleer de ruitenwisservloeistof. Vul aan indien nodig en voeg antivries toe. Doe dit zeker voor de eerste winterprik

Koelvloeistof & antivries: controleer de koelvloeistof van de motor en het antivriesvermogen (koop antivries tot -30°).

Voorkom condensatie op de ruiten: breng met een doek wat huishoudproduct of shampoo aan langs de binnenkant van je ruiten, om het aanwasemen tegen te gaan.  Vertrek zeker niet met de wagen als je onvoldoende zichtbaarheid hebt.

De staat van je banden: controleer regelmatig de spanning en profieldiepte van je banden. In de winter heb je echt wel een minimum van 3 à 4 mm nodig.

Ben je niet zo handig, ga evens langs bij uw garage om uw voertuig te laten controleren. 

Bij echte vrieskou:

Voorkom aangevroren autoruiten: bedek steeds je voor- en achterruit van je auto met een beschermhoes.

Tip: wrijf de ruiten van je auto in met een doormidden gesneden aardappel. De laag die je zo vormt, voorkomt ijsvorming!

Trek je handrem niet op: Trek je handrem niet op bij vorst want deze kan bevriezen. Plaats daarentegen je wagen in eerste versnelling.

Gebruik je koplampen om je accu op te warmen: Kun je toch niet meteen starten, probeer dan even de koplampen aan te zetten om de accu op te warmen.

Zorg dat je steeds de volgende accessoires bij de hand hebt: ijskrabber en ruitenontdooier en slotontdooier (niet in de wagen bewaren).

Nog even dit ...

Waan je geen held op de baan en zeker niet tijdens winterse weersomstandigheden. Hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.

Labels