10 jaar vrijwilligerswerking in politiezone Het Houtsche!

Dit jaar bestaat de vrijwilligerswerking in politiezone Het Houtsche 10 jaar. Door de uitvoering van preventieve taken dragen zij mee bij tot de veiligheid en leefbaarheid in Beernem, Oostkamp en Zedelgem.

Ontstaan vrijwilligerswerking

Tussen 2011 en 2014 kende Politiezone Het Houtsche een groot aantal woninginbraken. Ook andere eigendomsdelicten waaronder diefstallen in bedrijven en uit voertuigen scoorden hoog. 

Deze fenomenen werden toen vanuit diverse invalshoeken aangepakt waaronder meer inzetten op preventie. Er waren in de tijd slechts een aantal politiemedewerkers als diefstalpreventieadviseur opgeleid. De combinatie met andere politonele taken zorgde er mee voor dat men niet (tijdig) aan vraag van de inwoners tot preventieadvies kon voldoen. Bijkomend wilde de zone een meer proactieve dienstverlening aan de bevolking aanbieden.

Vanuit deze behoeften rees het idee om, onder de regie van de politie, vrijwilligers voor preventie taken in te zetten.

De beleidsorganen (politiecollege, politieraad en zonale veiligheidsraad) gaven groen licht om een pilootproject op te starten. De korpsleiding startte in 2014 met de uitbouw van een vrijwilligerswerking.

Concrete uitwerking

Selectie, opleiding, uitrusting

Via diverse communicatiekanalen werd begin 2014 een oproep gelanceerd voor kandidaat vrijwilligers. 40 mensen toonden interesse. Er volgde een selectie en een screening

De kandidaten ‘diefstalpreventieadvies’ volgden de officiële cursus van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle deelnemers slaagden en ontvingen een officiële legitimatiekaart

Wie koos voor preventieve taken in het kader van verkeersveiligheid kreeg een opleiding binnen de politiezone.

De politiezone investeerde initieel in hesjes met logo van de zone met als opschrift ‘vrijwilliger Het Houtsche’.

Intussen werden alle vrijwilligers uitgerust met een nieuwe outfit die bestaat uit een fleecejas, trui en polo. Op die manier zijn zij beter herkenbaar en tegen alle weersomstandigheden bestand.

Vrijwilligerspoule

Momenteel beschikken we over 15 vrijwilligers, waarvan 14 mannen en 1 vrouw. De meesten hebben al een carrière achter de rug, waaronder ook 3 politiemedewerkers. Drie vrijwilligers combineren het vrijwilligerswerk met een job. 

De leeftijd schommelt tussen 48 en 75 jaar. Het zijn één voor één enthousiaste, sterk gemotiveerde mensen die heel kwaliteitsvol werk afleveren.

Takenpakket en aanpak

De inzet van onze vrijwilligers situeert zich op 2 domeinen: 

Enerzijds voeren ze autonoom diefstalpreventieadviezen uit. 

De vrijwilligers geven aan huis advies op maat over diefstalpreventie ter voorkoming van inbraak in de woning. Zij doen tevens proactieve controles in de strijd tegen diefstallen uit voertuigen. Daarnaast zetten de vrijwilligers preventiestanden op bijvoorbeeld bij de jaarlijkse ontvangst van nieuwe inwoners in het gemeentehuis. 

 Anderzijds worden de vrijwilligers ingezet voor verkeersveiligheid en/of lokale prioriteiten.

Tot op heden worden de fietscontroles in de lagere scholen op ons grondgebied uitgevoerd door de tandem ‘vrijwilliger-wijkinspecteur’. Daarnaast geven vrijwilligers voordrachten over dode hoek, veilige fiets,…, en werken ze mee aan initiatieven zoals ‘buitenspeeldag’, ‘alles-op-wieltjes’. Ze zijn de vaste waarde voor onze fietslabelacties ter voorkoming van fietsdiefstal. 

De vrijwilligers zijn sinds de start ingebed in de organisatie. Tijdens de beginjaren werden zij steeds gekoppeld aan een wijkinspecteur. Er werden op regelmatige tijdstippen contactmomenten tussen hen voorzien. Momenteel werken de vrijwilligers enerzijds autonoom werken en anderzijds in duo met de wijkinspecteurs.

De vrijwilligers werken voor de ganse politiezone zodanig dat elke gemeente een gelijkwaardige dienstverlening aan de bevolking kan aanbieden.

Effect - resultaat

Momenteel worden alle diefstalpreventieadviezen door onze vrijwilligers opgemaakt. Hierdoor is het aantal adviezen sterk toegenomen.

De grote meerwaarde van een samenwerking met vrijwilligers is: 

  • Kwaliteitsvollere afhandeling van elke adviesaanvraag door o.a. korte tijdspanne tussen aanvraag en advies;

  • Proactieve dienstverlening naar de bevolking;

  • Meer politiecapaciteit die kan ingezet worden in het kader van veiligheid en leefbaarheid.

De vrijwilligers zijn bovendien echte ‘visitekaartjes’ voor de zone. Ze werken heel klantgericht en klantvriendelijk wat het imago van de zone ten goede komt.

Uitdagingen

Intussen werd de vrijwilligerswerking geëvalueerd. We behouden de visie om vrijwilligers in te zetten voor preventie en niet voor regulier politiewerk. 

We zullen tijdig moeten voorzien in het op peil houden van de vrijwilligerspoule want ongeveer 2/3 zijn ‘jonge senioren’.

Via tips op onze communicatiekanalen en aan de hand voordrachten voor lokale organisaties zetten we sterk in op preventie van cybercrime. Jaarlijks blijft het aantal feiten van oplichting via internet jammergenoeg stijgen. We bekijken de mogelijkheid om vrijwilligers in te zetten voor cyberpreventie.

Diefstalpreventieadvies aanvragen?

Wenst u diefstalpreventieadvies aan te vragen? 

Vul dan online het formulier in op onze website www.hethoutsche.be 

Een diefstalpreventieadviseur komt bij u aan huis om een veiligheidsdiagnose te stellen. Hij/zij geeft u vervolgens nauwkeurig en vertrouwelijk advies om het risico op inbraak in uw woning tot een minimum te beperken. 

Labels