Winnaars "Hou jij je plek proper?"

Van maandag 3 oktober t.e.m. zondag 9 oktober 2022 werkte onze Politiezone samen met de drie gemeenten (Beernem, Oostkamp, Zedelgem) om extra aandacht te vestigen op sluikstorten/zwerfvuil.

Winnaars hou jij je plek proper

Politie en gemeenten organiseerden de campagne “Hou jij je plek proper”, gericht op jongeren waaraan een wedstrijd werd gekoppeld. We richten ons enerzijds naar jongeren tussen 10 en 18 jaar én anderzijds naar jeugdverenigingen.

De deelnemende jongeren werden op locaties waar ze vaak samenkomen (bv skatepark) aangesproken door de politie. Indien de locatie er proper bij lag of de jongeren bereid waren om onmiddellijk het zwerfvuil op te ruimen, konden zij bij de politie-inspecteurs die op die locatie toezicht hielden een QR-code scannen. Dit gaf hen toegang tot het wedstrijd formulier waarmee ze door het in te vullen, deelnamen aan de wedstrijd.

Per gemeente is er één winnende jongere die op het persmoment een cadeaubon van 50 euro uit handen van de burgemeester ontving:

- gemeente Beernem: Merel Neyt

- gemeente Oostkamp: Daniël Denolf

- gemeente Zedelgem: Lex Billiet  

Ook jeugdverenigingen konden participeren door een opruimactie op poten te zetten en het wedstrijdformulier online in te vullen met toevoeging van foto’s als bewijsmateriaal. De winnaar is KSA Oostkapjes uit Oostkamp die een cadeaubon van 100 euro in de wacht sleept.

De actie kaderde in de week van de handhaving en wordt inhoudelijk, financieel en logistiek ondersteund door Mooimakers. Met deze campagne wilden we jongeren positief stimuleren om geen zwerfvuil achter te laten.

Sluikstorten blijft een hardnekkig probleem. De aanpak van zwerfvuil en sluikstort vergt dan ook een integraal beleid en aanpak.

Iedereen is betrokken partij bij het schoonhouden van de publieke ruimte. Niet enkel door geen vervuiling te veroorzaken, maar ook door mentaal het (mede)eigenaarschap van de publieke ruimte te claimen en zelf mee de handen uit de mouwen te steken. Hoe meer mensen zich betrokken voelen en zich hun omgeving mentaal toe-eigenen, hoe meer sociale controle er is. Sociale controle zorgt mee voor het respecteren van de maatschappelijke normen met winst op het gebied van openbare netheid.

Labels