Vluchtmisdrijf in 4 vragen ...

Op de eerste schooldag gebeurde een ongeval met vluchtmisdrijf in Beernem. De bestuurder van een bestelwagen rijdt bij het maken van een maneuver het fietspad op en duwt zo een fietsster opzij die hierdoor ten val komt. De bestuurder rijdt gewoon verder. Bent u verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven?

Wat is een vluchtmisdrijf?

Volgens de wet pleegt elke persoon die, wetende dat hij de oorzaak van of de aanleiding tot een verkeersongeval is geweest, de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, vluchtmisdrijf. En dit zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is. Zelfs een voetganger kan, indien hij betrokken is bij een verkeersongeval, vluchtmisdrijf plegen.

Kan een vluchtmisdrijf "onvrijwillig" zijn?

Het is noodzakelijk dat de persoon in kwestie (bestuurder, ...) er zich van bewust was dat hij betrokken is geweest bij een verkeersongeval: het gaat niet om vluchtmisdrijf als vaststaat dat betrokkene het zich niet gerealiseerd heeft.

Is men verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven?

Ja, maar er is slechts sprake van een inbreuk indien de persoon de plaats verlaat met de bedoeling om zich aan de vaststellingen te onttrekken. Zo is vertrekken om een slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te vervoeren, geen vluchtmisdrijf.

Welke straffen kan men oplopen?

Veroorzaakte u alleen stoffelijke schade en pleegde u vluchtmisdrijf? Dan wordt u gestraft met:

  • een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden;
  • en een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro. (tarief berekend volgens huidige geldende opdeciemen)

Vluchtmisdrijf na een ongeval met gewonden of doden wordt heel zwaar bestraft:

  • een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 jaar
  • een geldboete van 3.200 euro tot 40.000 euro (tarief berekend volgens huidige geldende opdeciemen)
  • een rijverbod (verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig) van minimaal 3 maanden (maximaal permanent rijverbod). U moet ook opnieuw uw rijexamen afleggen en een psychologisch onderzoek ondergaan voor u uw rijbewijs kunt terugkrijgen.

Een tweede keer vluchtmisdrijf plegen binnen de drie jaar zorgt voor een dubbele boete en een rijverbod van minimaal vijf jaar.

[i] Meer info: zie art 33 van de wegcode

copyright tekst: Secunews

Labels