Pas op voor openslaande portieren !

U hebt het misschien ook al voorgehad…u fietst langs een geparkeerde wagen wanneer de bestuurder of een passagier plots een portier openslaat. Ofwel belandt u op de grond ofwel is uw reactiesnelheid van die aard dat u het portier net kan ontwijken.

Spelende kinderen, iemand die verstrooid de rijbaan opstapt of een hond die de straat op springt, .. zijn allemaal onverwachte hindernissen op de weg. De meest voorkomende oorzaak echter waarvoor fietsers moeten uitwijken is een plots openzwaaiende autodeur. Dergelijke ongevallen mogen niet worden onderschat, vooral omdat ze veelal ernstige gevolgen hebben.

Een tip naar de automobilisten toe!

Kijk bij het openen van uw portier goed uit voor fietsers. Ook de wegcode ondersteunt dit: 'Het is verboden het portier van een voertuig te openen of open te laten, in- of uit een voertuig te stappen, zonder zich ervan vergewist te hebben dat dit de andere weggebruikers niet in gevaar kan brengen of hinderen in het bijzonder voetgangers en bestuurders van tweewielers.'

Tips naar fietsers…

Hoe kan u dergelijke aanrijdingen voorkomen?

  1. Is er geen fietspad, dan mag u zelf uw positie op de rijbaan kiezen. Het is aan te raden om minstens 80 cm afstand te houden van een geparkeerde wagen. U kan dit testen door uw rechterarm uit te steken: zolang u de geparkeerde wagen niet kan aanraken bent u ongeveer op veilige afstand.
  2. Een goed aangelegd fietspad voorziet voldoende afstand (minstens 80 cm) tussen het fietspad en de geparkeerde auto's.
  3. In sommige gevallen ligt het fietspad vlak langs een parkeerstrook. Probeer op zo'n fietspad zo ver mogelijk van de geparkeerde wagens te rijden (doe de 80 cm test).

Wanneer u toch plots moet uitwijken?

  1. Probeer altijd vooruit te kijken naar obstakels zodat uitwijken geen bruusk en gevaarlijk manoeuvre wordt.
  2. Focus niet enkel op de weg, maar probeer ook te kijken wat er rond u gebeurt. Staan er geparkeerde wagens? Zit er nog iemand achter het stuur?
  3. Verlaat nooit plots en onaangekondigd het fietspad, ook al hebt u het obstakel vooraf niet gezien, maar probeer steeds tijdig te kunnen stoppen.
  4. Kijk altijd eerst achterom en geef een teken voor u uitwijkt (steek uw arm uit en maak oogcontact). Houd altijd rekening met de andere weggebruikers.

Copyright: vzw Secunews

Labels