Ik ben slachtoffer van een inbraak(poging) in mijn woning. Wat moet ik doen?

Wat doen wanneer er ingebroken wordt tijdens uw afwezigheid, en wat doen als u thuis bent?

Er werd ingebroken tijdens uw afwezigheid?

Blijf vooral kalm! Raak niets aan, vertrappel geen sporen (zowel binnen als buiten). Verwittig de politie.

De politie zal zo snel mogelijk ter plaatse komen om de nodige vaststellingen te verrichten en een onderzoek in te stellen naar eventuele sporen.

De politie zal een gedetailleerde lijst vragen van gestolen voorwerpen. Probeer zo veel mogelijk een beschrijving van de gestolen goederen, met de bijhorende merken, typenummers en serienummers, te geven. Een gedetailleerde lijst kan het onderzoek positief beïnvloeden.

Neem achteraf de nodige voorzorgsmaatregelen om een eventuele tweede inbraak of poging te vermijden. Het is immers zo dat een woning waar reeds werd ingebroken een groter risico loopt om een tweede keer ongewenst bezoek te krijgen dan een andere woning.

U bent thuis?

Wanneer u thuis bent en verdachte geluiden hoort dan volstaat het meestal het licht aan te steken of lawaai te maken om de inbreker op de vlucht te doen slaan. Hij heeft er immers geen enkel belang bij om herkend te worden.

Indien toch een confrontatie plaatsvindt:

  • Probeer kalm te blijven
  • Geef of doe wat gevraagd wordt
  • Vermijd een gevecht
  • Probeer de dader zo goed mogelijk te observeren om de politiediensten een degelijke beschrijving te kunnen geven
  • Probeer het vluchtmiddel en de vluchtrichting na te gaan

Verwittig daarna zo vlug mogelijk de politie en maak een lijst op van wat gestolen is (voeg hier foto's van uw meest kostbare voorwerpen aan toe). Licht ook uw verzekeraar en uw financiële instelling in.

Labels