Hoe oplichters op het internet te slim af zijn?

Oplichting is een vorm van bedrog waarbij oplichters gebruik maken van mooie woorden en voorstellen om geld of goederen te bemachtigen van nietsvermoedende personen. Doen ze dit via methodes en trucs op het internet, dan spreken we van internetfraude.

PZHetHoutsche

Studente Stéphanie Lemaire zit in haar laatste jaar Rechtspraktijk aan de Hogeschool Vives in Brugge, en verdiept zich momenteel in dit onderwerp. Dit is 1 van haar stageopdrachten bij Politiezone Het Houtsche en ze maakt er tevens haar eindwerk over.

We vroegen aan Stéphanie…

Hoe moeten mensen omgaan met internetcriminaliteit?

Eenmaal u het slachtoffer bent van internetcriminaliteit is het voor de politie zeer moeilijk om de dader op te sporen. Dus beter voorkomen dan genezen!

Welke voorzorgsmaatregelen kunnen internetgebruikers nemen?

Algemeen is het vooral belangrijk om uw computer te beveiligen, dit kan aan de hand van een antivirus. Het is ook nuttig om uw wifi-netwerk thuis te beveiligen met een wachtwoord. Kies wachtwoorden ook altijd zorgvuldig uit. Daarnaast verwijdert u best mails waarvan u de afzender niet kent en stuur ook niet zomaar persoonlijke gegevens door.

Welke specifieke maatregelen kunnen dan genomen worden i.v.m. (ver)kopen op het internet, phishingmail, valse loterijen,…

Wees altijd alert met mensen die contact opnemen uit het buitenland en vermijd het gebruik van geldtransfersystemen. Ga ook niet in op mails waarvan u twijfelt aan de echtheid. Valse mails kunnen voornamelijk herkend worden door de onpersoonlijke aanspreektitel en de taal- en stijlfouten.

Wat in geval u toch slachtoffer bent?

Doe aangifte bij de politie en neem deze belangrijke documenten mee: bankrekeningnummer i.v.m. de feiten, afdruk van mailverkeer/ chatbox en de e-mailheader. Hoe een e-mailheader afgedrukt moet worden is zeer makkelijk terug te vinden op google.

"aangifte doen? Breng de e-mailheader mee"

Stéphanie heeft gedurende haar stage reeds aan 2 Oostkampse verenigingen nl. Okra en Neos, een uiteenzetting gegeven en allerhande valkuilen en tips meegegeven. 

Even een tipje van de sluier lichten ? Download hieronder de folder internetcriminaliteit.

Labels