Fraude bij online aankoop

Onlangs deden 2 slachtoffers aangifte van fraude bij een online aankoop op 2dehands.be. Beide maakten het afgesproken bedrag over op de opgegeven rekening maar ontvingen het aangekochte artikel niet.

online fraude Het Houtsche

Op de website van 2hands.be staan heel wat tips voor zowel kopers als verkopers om fraude te voorkomen. Waaronder de volgende: 

  • Blijf op de website van 2dehands.be om afspraken te maken en de verkoop af te ronden. Oplichters vragen om de conversatie verder te zetten via e-mail. Eens weg van de website, proberen ze je om te leiden naar valse betaalsites of sites van transportfirma's die er erg betrouwbaar uitzien.
  • Als het effectief tot een koop of verkoop komt, spreek dan af met de koper/verkoper en betaal contant ter plaatse. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. En neem bij voorkeur nog iemand mee.
  • Check steeds de reputatie van de koper/verkoper. Die vind je door te klikken op het sterretje bij het zoekertje.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs, levering en garantie. Doe dit via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
  • Let op met kopers/verkopers uit het buitenland

Ben je toch slachtoffer van fraude? Neem contact op te nemen met de politie. Anderzijds kan je verdachte zoekertjes of berichten ook melden aan het platform, of via het meldpunt voor oplichting, bedrog en fraude.

© 2dehands.be

2dehands

Labels