Mogen fietsers met z’n tweeën naast elkaar fietsen in het verkeer?

Als twee vriend(inn)en samen met de fiets op pad gaan, zullen ze vaak geneigd zijn om naast elkaar te gaan fietsen. Dat kan soms het andere verkeer hinderen of vertragen. De wegcode houdt dan ook rekening met dit soort situaties en beschrijft nauwkeurig de rechten en plichten van fietsers.

Fietsers mogen normaal gezien met z’n tweeën naast elkaar rijden, behalve in bepaalde gevallen, afhankelijk van de context.

• Op een fietspad: fietsers mogen daar niet met z’n tweeën naast elkaar rijden als het (tweerichtings)fietspad daarvoor te smal is of als andere tweewielers hen willen inhalen.

• Op de rijbaan binnen de bebouwde kom: fietsers moeten daar achter elkaar rijden wanneer de weg te smal is om tegenliggende voertuigen te kruisen.

• Op de rijbaan buiten de bebouwde kom: fietsers moeten ook hier achter elkaar rijden wanneer tegenliggende voertuigen anders niet kunnen passeren en als achterliggend verkeer hen anders niet kan inhalen.

• Op een busstrook of bijzondere overrijdbare bedding: wanneer fietsers de rijstrook die voorbehouden is aan voertuigen van geregelde openbare diensten en aan voertuigen bestemd voor het ophalen van leerlingen (busstrook) of de bijzondere overrijdbare bedding volgen, moeten zij achter elkaar rijden.

Geduld en hoffelijkheid in de stad: een must voor iedereen!

Binnen de bebouwde kom mogen fietsers dus in principe met z’n tweeën naast elkaar rijden zonder rekening te hoeven houden met het achteropkomende verkeer. Dat is een recht, maar geen plicht. Uit hoffelijkheid zouden fietsers, zeker als ze traag rijden, toch best eventjes achter elkaar gaan rijden om automobilisten die achter hen rijden de kans te geven hen in te halen.

Voor automobilisten geldt: geduld is een schone deugd! Zij mogen fietsers zeker niet in gevaar brengen door te dicht achter hen te rijden of hen op onverantwoorde wijze in te halen. Helaas gebeurt dit nog veel te vaak. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het heeft ook absoluut geen zin, want een ervaren fietser in de stad heeft de auto alweer ingehaald tegen dat deze bij het volgende stoplicht staat te wachten.

Laten we ook niet vergeten

- dat je in de bebouwde kom tussen jezelf en de fietser die je passeert een zijdelingse ruimte van één meter moet laten, je moet dus voldoende ruimte en tijd hebben om veilig te kunnen passeren!

- buiten de bebouwde kom moeten bestuurders van motorvoertuigen of motorfietsen een zijdelingse afstand van ten minste 1,5 m laten tussen hen en fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen. Dit is een van de nieuwe verkeersregels die op 31 mei 2019 in werking zijn getreden.

- Sinds 31 mei 2019 mogen ook speed pedelecs per twee naast elkaar rijden.

Labels