PLANET YOUTH

Het lokaal bestuur Blankenberge en de lokale politiezone Blankenberge/Zuienkerke gingen een vijfjarige samenwerking aan met Planet Youth om een Planet Youth Guidance Program uit te werken in onze stad.

Het stadsbestuur participeert daarmee als eerste Belgische stad aan dit project dat zich richt op de levensstijl van jongeren, hun vrijetijdsactiviteiten en hun omgeving.

planeth

Het hoofddoel is om de kans op middelengebruik (alcohol, drugs en tabak) en de verleiding daartoe zoveel mogelijk af te remmen en zelfs terug te dringen bij de jongeren. Deze topics werden in een grootschalige enquête bevraagd en aangevuld met onderwerpen zoals gaming, slaap en welbevinden. De enquête werd eind november afgenomen bij leerlingen van het 3e en 4e secundair in de twee middelbare scholen in Blankenberge: Sint-Jozef – Sint-Pietercollege en het Maerlant Atheneum.

Belang van het project

Dit onderzoek is uitermate interessant om een zicht te krijgen op het middelengebruik bij de Blankenbergse jongeren door hun eigen ogen bekeken. Het project bewees wereldwijd al z’n nut op verschillende plaatsen en kan dus hier ook zijn vruchten afwerpen. Uit de onderzoeksdata blijkt dat Blankenberge, of de Blankenbergse jeugd, niet slechter scoort vergeleken met andere steden of gemeenten. Dat is op zich geruststellend. Toch wil het stadsbestuur de sociale, directe omgeving en ook de jongere zelf stimuleren om zo het middelengebruik en de kansarmoedefactoren bij jongeren nog verder terug te dringen. Door een sterk en gemeenschapsvormend verhaal te brengen, in samenwerking met de scholen en de vrijetijdssector (jeugdbewegingen, sportclubs, muziekacademie en –verenigingen), hoopt het lokaal bestuur dat deze en volgende generaties duurzaam de vruchten zullen plukken van deze campagnes.

David Dehenauw is ambassadeur

Het project krijgt de steun van prof. dr. ir. én weerman David Dehenauw. Als Blankenbergenaar is hij graag ambassadeur van het project en steunt hij dit met hart en ziel, omdat hij al jaren een engagement heeft naar jongeren toe als voorzitter en bestuurder in onderwijsmiddens in de stad en het arrondissement. Zo zet hij zich onder meer in voor projecten rond kansarmoede bij kinderen. Met dit initiatief, waar Blankenberge als eerste stad in België aan deelneemt, neemt de stad een belangrijke preventietaak ter harte die niet louter beteugelend werkt. Hij zet zich graag in voor thema’s die Blankenberge vooruithelpen en het algemeen belang dienen. Hij hoop echt dat hij jongeren die er nood aan hebben, mee een duw in de rug kan geven.

Onderzoeksresultaten 

De grootschalige enquête werd eind november afgenomen bij leerlingen van het 3e en 4e secundair in de twee middelbare scholen in Blankenberge: Sint-Jozef – Sint-Pietercollege en het Maerlant Atheneum. De resultaten werden geanalyseerd op basis van 349 gevalideerde enquêtes die ingevuld werden door 14- tot 16-jarige adolescenten (160 M - 183 V – 3 X). De IJslandse organisatie analyseerde de resultaten.

Uit de analyse van de resultaten halen we volgende belangrijke bevindingen:

  • 66% van de respondenten geeft aan dat ze ooit alcohol dronken, bijna 30% is ooit dronken geweest. Ze halen de alcoholische dranken vooral in winkels en horecazaken of bij vrienden of klasgenoten. Ruim 16% kreeg alcohol van een familielid. 12% geeft aan dat ze alcohol drinken om niet uitgesloten te worden uit de vriendengroep. Ze drinken alcohol vooral op café, tijdens het uitgaansleven, bij anderen thuis of in de woonomgeving.
  • 23% van de respondenten heeft al eens gerookt. 7% van de bevraagde 14- tot 16-jarigen doet dat dagelijks (slechts 4% rookt een e-sigaret). Ze krijgen de sigaretten vooral via vrienden of klasgenoten.
  • Andere middelen: 9% gebruikte al eens cannabis, 11% slaap- of kalmeerpillen, ook lachgas is in trek (9%)
  • 25% gamet drie uur per dag of langer
  • Slaap: 46% slaapt minder dan 8 uur per dag

In vergelijking met Europees Schoolrapport betreffende Alcohol en andere Drugs (ESPAD) scoort Blankenberge op alle bevraagde indicatoren lager en dus beter dan de gemiddelde Vlaamse en Europese cijfers.

Volgende factoren hebben invloed op middelengebruik: toezicht, ouders, vrienden, school en vrije tijd. Daaruit vloeien volgende bevindingen voort:

  • Hoe meer tijd ouders met de adolescenten spenderen en hoe meer ze betrokken zijn met hun kinderen (bv. weten waar en bij wie hun kinderen ’s avonds vertoeven), hoe minder middelengebruik er optreedt. Gemiddeld geeft ruim 85% van de jongeren aan dat ze bezorgde en warme ouders hebben, die respectvol met hen omgaan en die hen helpen wanneer het nodig is. In Blankenberge zijn ouders volgens de analyse erg begaan met de jongeren, er is veel toezicht. We scoren hier zeer goed.
  • Ouders lijken het gebruik van cannabis (98%) en dronkenschap (73%) duidelijk afkeuren. De respondenten schatten dan weer in dat 23% van de ouders denkt dat ze het geen probleem vinden dat ze dronken zijn of dat de ouders daar eigenlijk onverschillig tegenover staan. Slechts een zeer sterke minderheid denkt dat ouders het geen probleem vinden dat ze roken of cannabis gebruiken.
  • Invloed van leeftijdsgenoten, groepsdruk: 12% drinkt alcohol opdat ze niet zouden uitgesloten worden uit de vriendengroep. Dit getal ligt op 6% als het over sigaretten roken gaat. 4% gebruikt cannabis door groepsdruk.
  • De Blankenbergse jongeren voelen zich over het algemeen goed in de schoolomgeving. Slechts een kleine 16% voelt zich er slecht. Meer jongens dan meisjes geven aan dat ze zich vervelen op de schoolbanken(42% M – 33% V). Opvallend is dat meer meisjes dan jongens af en toe lijken te spijbelen (4% M - 10% V).
  • De helft van de respondenten sport in een sportvereniging, opvallend is dat het de cijfers m.b.t. middelengebruik niet lager liggen wanneer de jongere een sport beoefent in clubverband.

Vervolg van dit project

Het lokaal bestuur verspreidt de bevindingen van de enquête nu bij alle stakeholders: zowel intern bij de diensten van het lokaal bestuur, als extern zoals bij sportclubs en -verenigingen, jeugdverenigingen, middenstandsraad of via lezingen voor ouders (…). Het zal input vergaren over hoe middelengebruik bij jongeren kan verlaagd worden door in te spelen op hun leefomgeving. Daaruit zal een actieplan voortvloeien met speerpunten en concrete actiepunten om enerzijds ouders meer te betrekken, maar ook om jongeren zoveel mogelijk bezig te houden. Scholen en sportclubs, maar ook het aanbod van de steden zelf en jeugdinitiatieven spelen een belangrijke rol in het terugdringen van risicogedrag zoals verveling en ‘rondhangen’. Het opzetten van diverse initiatieven leverde eerder een drastische vermindering van middelengebruik op in landen zoals IJsland. 

Meer informatie: https://www.blankenberge.be/planet-youth

Bron artikel: https://www.blankenberge.be/planet-youth-onderzoek-afgerond-actieplan-is-de-volgende-stap

Labels