Oplichting door valse facturen

Misschien heb je er al van gehoord op televisie, of er iets over gelezen in de krant, oplichting door het opstellen van valse facturen is een fenomeen waarmee de politiediensten de laatste tijd steeds vaker worden geconfronteerd. Ook in de politiezone Dendermonde gebeurden meerdere vaststellingen van dergelijke feiten.

Wat is dat nu juist, oplichting door valse facturen?

Vooreerst een woordje over oplichting zelf. Oplichting is een vorm van bedrog, een handeling waarbij de dader het slachtoffer geld of waardevolle goederen op een strafbare manier ontfutseld. Het opmaken van valse facturen is zo een manier om slachtoffers op te lichten.

Hoe gaan de daders te werk?

Criminelen vissen rekeningen uit je brievenbus of de brievenbus van Bpost.¨Met behulp van een computer wordt de gestolen factuur gekopieerd en wordt het originele rekeningnummer van de persoon of het bedrijf die de factuur verstuurde, gewijzigd naar hun eigen rekeningnummer. Vervolgens stoppen ze de vervalste factuur opnieuw in je bus en je doet nietsvermoedend de betaling naar het vervalste rekeningnummer. De oplichters gaan daarbij slim te werk, want het geld is spoorloos omdat het na overschrijving onmiddellijk over andere rekeningen wordt verspreid.

Het kan een tijdje duren vooraleer je als slachtoffer te weten komt dat je werd opgelicht. Het is meestal pas nadat de rechtmatige opsteller van de factuur je contacteert omtrent het uitblijven van de betaling dat het bedrog aan het licht komt.

Wat kun je als handelaar of klant doen om te vermijden dat je zelf slachtoffer wordt?

Indien de klant over een e-mailadres beschikt is het een stuk veiliger om de factuur langs die weg te bezorgen. Het persoonlijk overhandigen van de factuur is een andere oplossing.

Uiteraard zijn deze oplossingen niet steeds mogelijk.

Als handelaar kun je het rekeningnummer van je bedrijf op voorhand aan je klant meedelen, en als klant is het steeds verstandig om de kwaliteit van de druk van de factuur na te kijken. Als je ook maar enige vorm van twijfel hebt omtrent de echtheid van de factuur, wacht dan met de betaling maar neem eerst contact met de afzender en vraag bevestiging van het rekeningnummer én het bedrag.

Ben je, ondanks het in acht nemen van al deze voorzorgsmaatregelen, toch nog het slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Labels