Politie controleert op rijden onder invloed

Verkeersveiligheid is voor Lokale Politie Dendermonde al jaren één van haar topprioriteiten. Ook zonder grootschalige BOB-campagne en grote evenementen zoals het EK voetbal en zomerfestivals voert het korps gerichte controles uit op het sturen onder invloed. We voeren deze permanente strijd omdat elk verkeersslachtoffer er één te veel is.

Actie alcohol en drugs in het verkeer

Hoewel bestuurders zich meer en meer bewust lijken te worden van de gevaren die gepaard gaan met het rijden onder invloed van alcohol en drugs, blijft rijden onder invloed een belangrijke ongevalsoorzaak. In 2019 gebeurden er in totaal 45 ongevallen met bestuurders die te veel gedronken hadden, waarvan 8 met gewonden. Een daling met 6% t.o.v. 2018.

We merken daarnaast dat hoe meer alcoholcontroles er uitgevoerd worden hoe minder mensen betrapt worden, een bewijs van een groeiende bewustwording.

Voor het sturen onder invloed stelden alle diensten samen in 2019 in totaal 398 processen-verbaal op waarvan 190 voor alcohol en 208 voor het sturen onder invloed van drugs. In vergelijking met 2018 betrapten we 36% minder bestuurders met een glas te veel op. Voor het rijden onder invloed van drugs merken we eveneens een daling op. T.o.v. 2018 stelden we 18% minder pv’s op.

Voor rijden onder invloed werden in 2019 door het parket 282 rijbewijzen ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

In de zomer van 2019 werden naar aanleiding van de BOB-campagne 2.253 ademtesten/samplingtesten afgenomen. 99,33% of 2238 bestuurders bliezen Safe en hielden zich aan de opgelegde alcohollimieten. 0,67% of 15 bestuurders hadden te veel gedronken. Dit is een daling t.o.v. de 1,2% in 2018 en een positief resultaat t.o.v.de veel hogere waarde m.n. 2,82 op provinciaal vlak.

We hopen alvast om deze zomer zo weinig mogelijk bestuurders onder invloed uit het verkeer te moeten halen.

Om jullie en onze veiligheid maximaal te garanderen houden we bij de controles rekening met de geldende maatregelen. Onze medewerkers kregen de nodige instructies om veilig te werken met de ademtesttoestellen en het samplingtoestel wordt voorlopig niet gebruikt.

Doen we het met z'n allen nog beter dan vorig jaar? Ook al is het dit jaar zonder BOB-sleutelhanger ?

#goforzero

Labels