Politie controleert fietsverlichting in de donkere uren

In de loop van volgende week start de verkeersdienst van de lokale politie Dendermonde met controles op het gebruik van fietsverlichting. Met het inkorten van de dagen verlopen de ochtend- en de avondspits immers steeds meer in het donker. In deze omstandigheden is het voor fietsers van levensbelang om, dankzij een goed werkende fietsverlichting en het gebruik van reflecterend materiaal, goed op te vallen in het drukke verkeer.

De verkeersdienst zal gerichte controles uitvoeren op plaatsen waar veel fietsers passeren. Volgens de wet zijn fietsers immers verplicht hun lichten te gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Dit moet ook telkens wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot minder dan 200 meter.

Fietsers die met een niet-verlichte fiets op pad gaan riskeren een boete. Minderjarige overtreders kunnen van het parket echter toestemming krijgen om in plaats daarvan een verkeersles te volgen op een woensdagnamiddag. Fietsers die daarentegen wel in orde zijn, maken kans op een beloning.

Zien én gezien worden is heel belangrijk in het verkeer: draag een fluo vestje en zorg voor de juiste verlichting.

Nuttige tips:

  • Opvallen in het verkeer is zeer belangrijk. Bovenop de fietsverlichting raden we sterk aan om reflecterende vestjes te dragen. Ook een helm geeft extra bescherming wanneer je als fietser toch betrokken raakt bij een ongeval.
  • Bij schemering zien automobilisten lichte kledij veel beter dan zwarte of donkere kledij. Zorg daarom voor voldoende reflectie in het donker: een regenjas met reflecterende strips, een reflecterend hesje en/of reflecterende accessoires aan armen of benen.
  • Vuile reflectoren hebben geen enkele zin. Maak daarom regelmatig de lichten en reflectoren schoon. Zorg ervoor dat de reflectoren goed rechtop staan. Zo verkrijg je een optimale weerkaatsing.
  • Let extra op bij regenweer of wisselende temperaturen: automobilisten zien je minder goed door aangeslagen ruiten of regendruppels op de zijruiten. Fiets preventief: houd je aan de verkeersregels en sta indien nodig je voorrang af.

Labels