Dossier wielertoeristen: GAS-boete wel degelijk wettig

De Politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, heeft een vonnis geveld in de zaak die een wielertoerist had aangespannen tegen het stadsbestuur van Dendermonde. De man had hoger beroep aangetekend tegen een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) die was opgelegd omdat hij zich als wielertoerist niet aan de bepalingen van het gemeentelijk politiereglement had gehouden.

Tot 2011 waren er in Dendermonde, en specifiek in deelgemeente Appels, regelmatig problemen met omvangrijke groepen niet-georganiseerde wielertoeristen die aan hoge snelheid steeds hetzelfde parcours aflegden. Vanwege bewoners en andere weggebruikers (vooral voetgangers en rustige fietsers) waren er daarover geregeld klachten, met name over de hoge snelheden die de wielertoeristen haalden en over de ruimte die de renners (vaak 100 à 150 personen) inpalmden. Er waren tevens ook klachten over verbale intimidatie, beschadiging van voertuigen, spuwen enzovoort…

Om aan deze klachten en incidenten paal en perk te stellen, keurde de gemeenteraad van Dendermonde in augustus 2011 een bepaling binnen het politiereglement goed (huidig artikel 2.2.7) waarbij werd opgelegd dat grote groepen fietsers die meermaals hetzelfde parcours afleggen, zich moeten opsplitsen in meerdere groepjes van maximaal tien personen, met minstens 1000 m tussenruimte tussen de groepjes.

Doordat de lokale politie hier regelmatig controle op uitvoerde en meerdere pv's opstelde, verminderde de overlast drastisch. Meerdere renners kregen bij overtreding een GAS-boete van 100 à 120 euro. Eén persoon kaartte de zaak in hoger beroep aan bij de politierechtbank met als hoofdargument dat het gemeentelijk politiereglement inzake dit aspect strijdig zou zijn met de Wegcode.

De Dendermondse politierechter Peter D'Hondt heeft zijn tijd genomen om het vonnis te vellen. Hij heeft de argumenten van de appellant stuk voor stuk weerlegd en veroordeelt de man tot het betalen van de gerechtskosten. De passage in het Dendermondse politiereglement over de wielertoeristen blijft ongewijzigd van kracht.

Labels