Ademtest OK? Wij rijden met je mee!

Voor het derde jaar op rij werkt de verkeersdienst van de lokale politie Dendermonde tijdens haar eindejaarscampagne samen met lokale horeca-uitbaters om bestuurders er attent op te maken dat drinken en rijden niet samen gaan.

Het percentage bestuurders dat onder invloed van alcohol rijdt, blijft spijtig genoeg abnormaal hoog. In België is 1 op 8 ongevallen met gewonden te wijten aan alcohol. Ook in Dendermonde gebeuren er te veel ongevallen in relatie met alcohol.

In België is de sociale norm (wat algemeen als aanvaardbaar wordt geacht door de maatschappij), te tolerant tegenover het fenomeen van drinken en rijden. Al te vaak vinden bestuurders, 40-plussers in het bijzonder, het 'normaal' om achter het stuur te kruipen als ze gedronken hebben.

Daarom lanceert de verkeersdienst in samenwerking met een 50-tal restaurants uit het stadscentrum en de deelgemeenten opnieuw de campagne 'Ademtest OK? Wij rijden met je mee!'

Na een restaurantbezoek is het soms moeilijk om te weten hoeveel nu eigenlijk té veel is. Vermoeidheid, gewicht, geslacht, de dranken...spelen een rol. Het kan interessant zijn om na een lekkere maaltijd te testen of je nu echt teveel alcohol op hebt om met de wagen te rijden. Daarom worden er vanaf zaterdag 20 december 2014 in totaal 5000 alcoholtesten gratis verdeeld in de restaurants die deelnemen aan de campagne. Vraag na de maaltijd je gratis alcoholtest aan de restaurantuitbater. Blaas in het zakje en trek dan de gepaste conclusie.

Traditioneel gaat de eindejaarscampagne samen met intensieve alcoholcontroles door de politiediensten. Ook dit jaar voert de politie tijdens de feestdagen gerichte controles op het rijden onder invloed uit. Het loont dus zeker de moeite om naar de alcoholtest te vragen. Het is echter nog verstandiger om op voorhand de terugrit te organiseren - te BOBBEN - zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Labels