Safer Internet Day

Op 7 februari 2023 is het Safer Internet Day. Dit jaar is het de 20e verjaardag van de Safer Internet Day dus een prima gelegenheid om te ijveren voor een beter internet voor alle jongeren en kinderen!

Safer Internet Day

Om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, organiseert het team van Betternet (Child Focus, Mediawijs, Media Animation en de CSEM) samen met de Cyber Security Coalition en het kabinet van minister Petra De Sutter het evenement “Together for a better Internet”.



Dit evenement draait helemaal rond goede voorbeelden, praktijken en inspiratie rond digitale mediawijsheid. Op het evenement wordt er ook ontdekt welk engagement de politieke besluitvormers en de onderwijsnetten aangaan voor een betere digitale media-educatie.



De Safer Internet Day benadert digitale media-educatie op een positieve manier. Het gaat niet alleen over een veilig maar ook over een beter internet. Safer Internet Day vertrekt vooral van de troeven van het internet en wil gebruikers van daaruit zin geven om verantwoordelijk, kritisch en nieuwsgierig te surfen online.



Door de voordelen van een kritisch internetgebruik te benadrukken, worden de kinderen en jongeren bewust van de risico’s. Ze moeten er even bij stil staan welke gevolgen er kunnen zijn van wat ze op het internet doen. Zo leren ze om zowel de risico’s te beheersen als alle mogelijke kansen online maximaal te benutten.



Het belang van cyberveiligheid neemt steeds toe. Phishing, hacking, ransomware, ddos-aanvallen … het zijn allemaal concrete bedreigingen voor de digitale veiligheid van iedereen. Je goed informeren over de mogelijke risico’s is een allereerste stap in jouw cyberveiligheidsbeleid.

Hoe blijf je veilig op het internet?

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:



•    Let goed op. Goed opletten blijft het belangrijkste.

•    Kies goede antivirussoftware.

•    Goed wachtwoordbeheer.

•    Gebruik tweefactorauthenticatie.

•    Update je apparaten.

•    Maak back-ups.

 

Bron: safer internet day

Labels