Pakjesfraude

Heel wat mensen bestellen online pakjes, die dan aan huis geleverd worden. Oplichters maken hier ook gebruik van. Hoe gaan ze te werk?

Pakjesfraude uitleg

De crimineel bestelt op jouw naam dure spullen en laat het op je adres leveren.  Bij het afronden van de bestelling, kiest hij ervoor om de aankoop achteraf te betalen. Via de Track & Trace code kan hij achterhalen wanneer het bij jou thuis geleverd wordt. 

Oplichters proberen eerst het pakket te onderscheppen bij de levering door zich bijvoorbeeld spontaan aan te bieden als eigenaar. Wanneer dat niet lukt, doen ze zich vaak voor als koerier om het ‘foutief’ geleverde pakket terug mee te nemen.

Wanneer een koerier onverwacht een pakket terug komt ophalen, overhandig je het beter niet. Vraag steeds aan de koerier om zijn legitimatie te tonen en contacteer het bedrijf waar hij voor beweert te werken. Bij enige twijfel bel je best de politie.

Deze oplichtingstruc komt voor wanneer oplichters, op een of andere manier, in het bezit zijn van iemands persoonlijke gegevens. Met die gegevens kunnen ze makkelijk een waardevol pakket bestellen en bij het slachtoffer thuis laten leveren. De oplichting kan voortvloeien uit een identiteitsdiefstal.

Daarnaast kan je bij het ontvangen van een ‘onbesteld pakket’ contact opnemen met de winkel die het verstuurde. Zij kunnen je helpen het pakket terug te sturen. 

Ben je toch slachtoffer geworden, dien dan zeker een klacht in! 

Labels