Honden moeten aan de leiband!

Honden zijn van harte welkom in onze stad of dorp, op veldwegen en in de natuur, maar enkel aan de leiband. Dat is bij wet verplicht en dus strafbaar als je dat niet doet. En dat is niet voor niets:

- niet iedereen houdt van honden. Sommige mensen en veel kinderen zijn er zelfs bang voor. Voor

  die mensen is het dus erg onaangenaam als er honden los lopen in hun buurt of

  tegen hen aan springen;

- door je hond aan de leiband te houden, bescherm je de natuur. Honden volgen hun instinct

  en kunnen (wilde) dieren verstoren, opjagen, verwonden of zelfs doodbijten;

- door je hond aan de leiband te houden voorkom je ongelukken o.a. in het verkeer;

- je hond kan aangevallen worden door een andere hond of door een ander (wild) dier.

Honden aan de leiband!

Wil je je hond toch laten loslopen, maak dan gebruik van één van de hondenloopweides in onze stad.

Wat zegt het politiereglement van de stad Ninove hierover en welke artikels zijn van toepassing? 

Artikel 76

Op openbare plaatsen moeten dieren die een gevaar kunnen betekenen voor de lichamelijke integriteit van personen of de openbare rust kunnen verstoren, onder controle worden gehouden door de eigenaar of de houder.

 

Artikel 77

Het is de eigenaars van dieren verboden deze op de openbare weg te laten lopen zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen opdat zij geen inbreuk zouden plegen op de veiligheid en het gemak van doorgang.

Artikel 78

§1. Op openbare plaatsen moeten honden steeds aan de leiband gehouden worden.

§2. Dit verbod geldt niet op de door de stad voorziene hondenlosloopweiden en hondenlosloopzones.

Artikel 79

Het dragen van een muilkorf is verplicht voor kwaadaardige honden.

Artikel 80

Het is de houders of begeleiders van huisdieren verboden om hun dieren op te hitsen of niet terug te houden wanneer deze de voorbijgangers aanvallen of achtervolgen, zelfs als er geen schade uit voortvloeit.

Artikel 81

Het is verboden zich met huisdieren te begeven op openbare speelpleinen en sportvelden en op alle plaatsen die door de bevoegde overheid aldus zijn aangeduid.

Artikel 82

Het is verboden op openbare plaatsen of privé-eigendom van derden uitwerpselen van dieren achter te laten. In voorkomend geval zijn de begeleiders verplicht het vuil te verwijderen.

Artikel 83

De begeleider van een dier moet steeds in het bezit zijn van een recipiënt voor het verwijderen van de uitwerpselen van zijn dier.

Artikel 84

Personen die een dier houden, met uitzondering van katten, dienen een aangepaste afsluiting te voorzien zodat het uitbreken van dieren vermeden wordt. Bij de keuze van een afsluiting dient rekening te worden gehouden met de grootte, de kracht en de gewoonten van het dier.

Artikel 85

De eigenaars of houders van dieren moeten alle maatregelen treffen om aanhoudend en storend lawaai voor de omgeving te voorkomen.

Artikel 88

Ieder persoon die een dier houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, moet de nodige maatregelen nemen om het dier een in overeenstemming met zijn aard, zijn fysiologische en ethologische behoeften, zijn gezondheidstoestand en zijn graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie, aangepaste voeding, verzorging en huisvesting te verschaffen:

  • Dieren moeten een goede verzorging (o.m. vachtverzorging) krijgen.
  • Een bench, hok, kooi… binnenshuis dient afhankelijk van de grootte van het dier voldoende afmetingen te hebben zodat het dier zich kan draaien en kan rechtstaan met gestrekte poten en rechtopstaand hoofd en uitgestrekt kan neerliggen.
  • Het is verboden honden aan een ketting vast te leggen.
  • Indien de hond, buiten de woning, geen gebruik kan maken van een ruimte in open lucht, voldoende groot en genoeg omheind, dient hij ondergebracht te worden in een doelmatige ren/buitenkennel met een minimum oppervlakte van vier vierkante meter. De hond moet beschikken over een degelijk hok dat waterdicht is en dat beschermt tegen alle weersomstandigheden (droog en tochtvrij).
  • Honden die in een buitenkennel vertoeven dienen minstens 1 uur per dag vrije bewegingsvrijheid te hebben.
  • Honden die binnenshuis in een bench vertoeven, dienen minstens 8 uur per dag vrije bewegingsvrijheid te hebben.
  • Het gebruik van anti-blafbanden is verboden.
  • Het gebruik van wegloopbeveiliging met lussen op de grond en halsbanden met stroomstootwerking is verboden.

Sancties

De sanctionerend ambtenaar legt de administratieve geldboete op. De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt. Bij eventuele herhaling kan de boete worden verzwaard.

Hou je hond dus steeds aan de leiband!

Labels