Afleiding achter het stuur

Het Parket van de Procureur des Konings Oost-Vlaanderen kondigt vanaf donderdag 17 november 2022 om 06.00 uur tot vrijdag 25 november 2022 om 18.00 uur voor de tweede keer een grootschalige actie aan, gericht tegen ‘afleiding achter het stuur’.

Negeer je baas

Bestuurders die het niet zo nauw nemen met artikel 8.4 van de wegcode (gebruik van een mobiel elektronisch toestel met scherm) zijn gewaarschuwd want tijdens de actieperiode zal een positieve vaststelling leiden tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 8 dagen en een onvermijdelijke dagvaarding voor de politierechtbank.

Volgens een studie van het VIAS houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur. Dit zou naar schatting leiden tot een vijftigtal doden en een vierduizend vijfhonderd gewonden per jaar.

Wat zegt nu eigenlijk artikel 8.4:

“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

  • stilstaat’: stilstaan is de tijd die nodig is om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen.
  • geparkeerd: parkeren is het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.
    • aanschuiven in de file’ = geïmmobiliseerd voertuig. Op dit moment is het dus verboden om gebruik te maken van een elektronisch apparaat met scherm.
  • bestuurder’: al wie een voertuig bestuurt of trek-, last- en rijdieren of vee geleidt of bewaakt. Dit zijn o.a. fiets, bromfiets, motorfiets, auto, (lichte) vrachtwagen, bus, ruiter, …
  • mobiel elektronisch apparaat met een scherm’: de lijst is niet limitatief, maar de meest voorkomende toestellen zijn gsm, gps, smartphone, tablet, laptop,…
  • gebruiken, vasthouden noch manipuleren’: het spreekt voor zich wat deze termen inhouden.
  • daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd’: behalve wanneer het desbetreffende toestel in een aangepaste, voorzien houder zit en deze vast aan het voertuig is bevestigd. Het opladen van een apparaat via een kabel aan het voertuig wordt niet aanzien als vaste bevestiging en is dus strafbaar.

Graag tips om in automodus te gaan? Check het artikel op de website van het VSV:

https://www.veiligverkeer.be/inhoud/tips-om-in-automodus-te-gaan-voor-je-vertrekt/

Labels