24/09 = Werelddovendag

Werelddovendag wordt door de dovenwereld in België gevierd op de laatste zaterdag van september. Dus dit jaar is dit zaterdag 24 september 2022.

Ben je doof of slechthorend en je hebt hulp nodig, installeer dan zeker de app 112!

 

Werelddovendag

Als je een smartphone hebt, is de app 112 BE een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Enkele voordelen:

  • 3 hulpdiensten, 1 app: je moet de noodnummers niet onthouden. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.
  • Lokalisatie: De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden via de GPS-functie op je smartphone. Als je “locatie” aanstaat in je smartphone, stuurt de app je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt deze daarna elke 30 seconden een update van je positie zolang je blijft bellen. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.
  • Chatfunctie: je kan als dove of slechthorende, evenals wanneer je een spraakstoornis hebt, bij registratie van de app met een vinkje aanduiden dat dit het geval is. De app zal dan als je een noodoproep doet via de app de chatfunctie activeren, waardoor je via berichten met de noodcentrale kan communiceren.
  • Extra informatie: je kan ook bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes… De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

     

Bron: 112

Labels