10/09 = Werelddag zelfmoordpreventie

Bijna iedereen wordt ooit geconfronteerd met een zelfdoding of zelfmoordpoging in zijn of haar omgeving en toch blijft praten over zelfmoord een taboe. Inzetten op de preventie van zelfdoding blijft dan ook van levensbelang.
 

Werelddag zelfmoordpreventie

Er wordt daarom wereldwijd opgeroepen om op 20.00 uur stipt een kaarsje te doen branden en dat voor je raam te plaatsen om alle overledenen te gedenken, maar ook om mensen die iemand verloren aan zelfdoding in hun omgeving te steunen.

Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. In onze politiezone werden op een jaar tijd 12 processen-verbaal opgesteld waaronder 1 effectieve zelfmoord en 11 zelfmoordpogingen.

In suïcidepreventie gaan we er vanuit dat zelfmoord voorkomen kan worden. "Iemand die erover praat, doet het niet?" Dat is een mythe, net zoals het idee "Als iemand het echt wil, kunnen we er niks aan doen?" een misverstand is. Wie aan zelfmoord denkt, twijfelt tot het einde tussen leven en dood en een suïcidaal proces is vaak omkeerbaar.

Bij de zelfmoordlijn 1813 kan je dag en nacht praten over wat jou bezighoudt, groot of klein. Of je nu een heel groot probleem of kleinere zorgen hebt, een vrijwilliger maakt tijd voor jou, luistert, leeft mee, denkt samen met je na over wat je vertelt en helpt je zoeken naar inzichten, mogelijkheden en uitwegen. Een kant-en-klare oplossing kan de vrijwilliger niet voor jou uit zijn mouw schudden. Als je het nodig hebt, krijg je informatie over verdere hulpverleningsmogelijkheden.

Labels