04.10.2022 Werelddierendag

Niet enkel op Werelddierendag zijn dieren belangrijk.

Werelddierendag

In onze politiezone staat een team paraat van drie inspecteurs, die een opleiding inzake dierenwelzijn gevolgd hebben. In dit kader werkt de politie samen met de Inspectie Dierenwelzijn. Wanneer politiemensen dieren in beslag nemen is het de Inspectie Dierenwelzijn die de uiteindelijke bestemming van het dier zal bepalen.

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kunnen gemeld worden aan Dierenwelzijn Vlaanderen. Doch enkel indien de eigenaar van het dier gekend is.

https://huisdierinfo.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-klacht-indienen 

Is de eigenaar niet gekend? Contacteer de lokale politie. Melding via onze diensten kan telefonisch 054/312.312 of via e-mail PZ.Ninove.Dieren@police.belgium.eu. Betreft het een heel dringende situatie? Bel dan het noodnummer 101.

Per jaar worden door het team Dierenverwaarlozing gemiddeld 60 à 90 meldingen inzake dierenwelzijn behandeld. De vaakst voorkomende meldingen op ons grondgebied zijn onvoldoende verzorging en verwaarlozing. Om controles uit te voeren mogen politiemensen alle vervoersmiddelen, gronden, bedrijven of lokalen waar levende dieren gehouden of gebruikt worden, betreden. Zij kunnen eveneens eigenaars van dieren maatregelen opleggen. Indien onze inspecteurs dit nodig achten kunnen zij een dier meteen in beslag nemen (bv acuut gevaar voor de dieren, ernstige verwaarlozing, opgelegde maatregelen niet uitvoeren).  

Sinds maart 2022 kunnen feiten inzake dierenwelzijn trouwens zwaarder bestraft worden door een rechter. Namelijk met een geldboete tot 800.000 euro en vijf jaar gevangenisstraf. Indien recidive kan dit oplopen tot 1,6 miljoen euro geldboete en tien jaar gevangenisstraf. 

Naast de meldingen inzake dierenwelzijn zijn er nog veel oproepen inzake loslopende dieren. Kijk na of de gegevens van de chip van je viervoeter zijn aangepast. Maak de gegevens van je dier openbaar. Dat kan eenvoudig via de website van dogID of catID. Geef het chipnummer van je dier in (dat vind je in het paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk op ‘zoek jouw hond of kat’. Via ‘meer acties’ kan je je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je dier. Daarvoor heb je je elektronische identiteitskaart, je pincode en een eID-kaartlezer nodig. Wanneer je rijksregister gekoppeld is, dien je enkel nog het vakje ‘publiek’ aanvinken zodat iedereen met een chiplezer je gegevens kan raadplegen. Lukt het niet? Dan kan je dierenarts de registratie ook in orde brengen.  

Labels