Veilig terug naar school

De zomervakantie zit er bijna op, ’t is tijd om terug naar school te gaan! Of je kinderen nu te voet, met de fiets of met de auto naar school gaan, veiligheid staat altijd voorop. Wij houden regelmatig een extra oogje in het zeil aan de schoolomgevingen, maar ook jij kan je steentje bijdragen. Dankzij onze tips begint iedereen weer veilig aan een nieuw schooljaar! 

Veilig terug naar school

Te voet naar school? 

Wandelt je kind binnenkort naar school? Dan zijn er enkele zaken die je hen nu al kan aanleren. 

  1. Oefen de route van én naar school op voorhand. Ga samen met je kind op pad en toon hen de heen- en terugweg. Besteed extra aandacht aan gevaarlijke punten onderweg (opritten, garages, parkings, kruispunten). Begin alvast te oefenen tijdens de vakantie en ga er nog een aantal dagen mee door als het schooljaar begonnen is. Het drukkere verkeer maakt de schoolweg namelijk net wat anders. 
  2. Kies steeds de veiligste route (ook al is dat niet altijd de snelste). 
  3. Overloop met je kind de belangrijkste verkeersregels. Leer hen van jongs af aan de betekenis van verkeerslichten, de meest voorkomende verkeersborden en de regel van voorrang van rechts. 
  4. Leer je kind veilig oversteken via de oversteekplaats of het zebrapad. Maak hen ook duidelijk dat ze steeds goed links en rechts moeten kijken voor ze oversteken. Oogcontact met bestuurders is daarbij zeer belangrijk! Zien is niet hetzelfde als gezien worden.
  5. Zorg dat je kind duidelijk zichtbaar is: voldoende verlichting, een fluohesje en/of reflectoren.

 

Met de fiets naar school? 

Gaat je kind met de fiets naar school? Ook dan zijn er enkele zaken die je kan doen om hen veilig door het verkeer te sturen. 

  1. Controleer voor de eerste schooldag of de fiets van je kind helemaal in orde is. Denk zeker aan de remmen, fietsverlichting, reflectoren en fietsbel. Zorg er daarnaast ook voor dat de banden goed opgepompt zijn. 
  2. Laat je kind een helm dragen! Een fietshelm is niet verplicht, maar kan het verschil maken bij een ongeval. 
  3. Toon je kind op voorhand de veiligste fietsroute. Kies voor straten met weinig verkeer, brede fietspaden en benadruk de plaatsen waar ze veilig kunnen oversteken. 
  4. Leer je kind de dode hoek van bussen en vrachtwagens kennen: hou minstens drie meter afstand en weet dat de chauffeur je niet ziet als je naast de vrachtwagen staat.

! Laat je kind pas alleen naar school fietsen als ze zich daar zelf comfortabel bij voelen. Kan je kind een arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan je kind de snelheden van auto’s voldoende inschatten? Zijn ze zich bewust van gevaren onderweg? Allemaal factoren die cruciaal zijn voor hun eigen veiligheid. 

Met de auto naar school? 

Breng jij je (klein)kinderen met de auto naar school? Dan draag je zelf ook bij aan een veilig verkeer. 

  • Geef zelf het goede voorbeeld: draag altijd je gordel! Kijk steeds na of je kind correct is vastgemaakt. 
  • Hou je in een schoolomgeving aan de maximaal toegelaten snelheid van 30 km/u.
  • Laat je kind in- en uitstappen aan de kant van het voetpad. 
  • Wees zelf voorzichtig als je een manoeuvre uitvoert. Kinderen vallen minder op en reageren vaak trager dan volwassenen. 
  • Pas extra goed op als je fietsertjes inhaalt.
  • Parkeer niet vlak voor de schoolpoort. Hou er rekening mee dat je niet mag parkeren of stilstaan op een zebrapad of een oversteekplaats voor fietsers of op minder dan 5 meter ervoor. 
  • Parkeer niet in dubbele file of op het voetpad. 

Labels